NEKYNUTÉ ŠÁTEČKOVÉ KOLÁČKY

Danula

Účastní se soutěže: Grilovací sezóna

NEKYNUTÉ ŠÁTEČKOVÉ KOLÁČKY

Kolik koláčků zbylo mamince na misce, když každý musí okolo nich projít cestou do obýváku i zpět, Jakub šel už čtyřikrát změnit hlasitost televize a tatínek dvakrát zkontroloval množství vody v květináčích na okně a třikrát se pokochal pohledem z okna na sousedův živý plot? Jakub si vezme vždycky jeden, tatínek strčí jeden do pusy a druhý si nese v ruce.

Postup přípravy

  1. Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme lžíci krystalu a lžíci hladké mouky, zalijeme vlažným mlékem a dobře rozmícháme. Necháme vzejít kvásek.

  2. Do mísy nasypeme mouku, cukr, sůl a citronovou kůru, uprostřed uděláme důlek a do něj vlijeme vzešlý kvásek a přidáme žloutky a změklé máslo. Umícháme těsto, nejprve vařečkou, posléze si vypomůžeme rukou, těsto vyklopíme na pomoučený vál a dobře, zároveň však pokud možno rychle ho propracujeme. Na půl hodinky ho uložíme do lednice a mezitím si připravíme náplň.

  3. Náplň: 2 kostky měkkého tvarohu, 1 žloutek, cukr dle chuti, rum, cca 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku. Vše jen umíchat dohladka.

  4. Těsto vyjmeme z ledničky, vyválíme na tloušťku cca 4mm, rozkrájíme na čtverce asi o hraně 5-6cm, já jich nakrájela 64, naplníme, svážeme protilehlé cípky a uložíme na velký hluboký plech, který není potřeba vymazávat, těsto je dost tučné. Ukládáme jen s malinkými rozestupy, koláčky se během pečení "opřou" jeden o druhý, ale nelekejte se, tak to má být.

  5. Bez dalšího kynutí dáme koláčky hned do trouby a pečeme 20 minut na 175 stupňů. Vytažené z trouby ihned pocákáme rozpuštěným máslem s rumem a posypeme moučkovým cukrem.

    Pozn.: Měly by se obalit v cukru celé, ale můj mužský takové množství cukru odmítá, takže sypu ještě na plechu, nechám vychladnout a následně odděluji jednotlivé koláčky od sebe. Pozor, jsou křehoučké, pracujeme s citem!

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte