Tyhle mazanecky jsou takova osobni zalezitost, jeden i bez rozinek a kandovaneho ovoce, protoze by ho nase Bety stejne vystourala????. Z jedne davky tri nebo 4 kousky. Recept najdete v moji jednicce kucharce a je to ten mazanec bez lepku a laktozy nebo mleka...on je tam totiz jeste kynuty????. Pro bezmlecnou verzi pouzivam stejne mnozstvi silken Toffu, lahodny je s bezlaktozovym tvarohem od @madeta.cz . Recept na fb Radciny kucharky bez lepku....Kdo chce ten kynuty, pak je na www.bezlepkovamatka.cz????
- 1h
- 4 kusy
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
máslo čerstvé
bez laktozy
|
170 g |
tvaroh měkký tučný
Madeta bezlaktozový
|
200 g |
cukr krupice
|
180 g |
cukr vanilkový
|
1 kus |
bezlepková mouka, libovolná
|
350 g |
psylium
|
20 g |
sůl
|
1 špetka |
vejce slepičí velké, l
|
2 kusy |
rozinky sušené
|
50 g |
rum (originál tuzemský)
namočit rozinky
|
2 lžíce |
rum (originál tuzemský)
|
1 lžíce |
mandle drcené
|
50 g |
kypřící prášek do pečiva bezlepkový
|
1 kus |
citrónová kůra
|
1 lžíce |
citronová šťáva, čerstvá
|
2 lžíce |
mléko rostlinné
|
50 ml |
Na potření | |
žloutky
|
1 kus |
cukr moučka
|
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Tip: Pokud připravujete mazanec pro sdruženou dietu spolu s Diabetes, zkuste místo dávky cukru použít stejné množství xylitolu, tady to nemá tak velký technologický dopad jako u kynutého.
-
1. Všechny suroviny si vyndáme alespoň 2 hodiny před přípravou na kuchyňskou linku, aby měly stejnou teplotu. Mouky smícháme se solí, cukrem, kypřícím práškem, psylliem a citrónovou kůrou.
-
2. Rozpustíme v kastrůlku tuk a necháme vychladnout, přidáme vejce, tvaroh, tuzemák a citr. šťávu, 50 ml mléka či vodu, vše zašleháme vidličkou až se vytvoří hladký krém. Troubu předehřejeme na 170° C. Plech potáhneme pečícím papírem.
-
3. K sypké moučné směsi přidáme rozinky, sekané mandle a sušené ovoce, přidáme promíchanou tekutou část a opatrně promícháme, mělo by vzniknout lepivé těsto.
-
4. Těsto přemístíme na podložku posypanou trochou mouky a opatrně prohněteme. Pokud je těsto suché a drobí se, přidáme po troškách vlažné mléko. Těsto rozdělíme kartou a vlhkýma rukama vytvoříme tři - čtyři bochánky (těsto moc nemordujeme), které přemístíme na plech. Uprostřed je nařízneme do kříže, potřeme žloutkem promíchaným s lžící teplé vody a pečeme do hnědé kůrky nebo až je špejle zapíchnutá do středu suchá. Tři se pečou cca 45 minut.
-
5. Po upečení necháme bochánky volně vychladnout na mřížce a bohatě pocukrujeme.
Makronutrienty
63%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 429 kJ | 4 816 kJ |
Kalorická hodnota | 342 kcal | 1 151 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
40,1 g
18 g |
135 g
60,7 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,01 SVJ | 13,5 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
16,7 g
8,01 g |
56,3 g
27 g |
Bílkoviny | 6,56 g | 22,1 g |
Sůl | 0,612 g | 2,06 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů