Salát se v každé rodině dělá trošku jinak, nebojte se proto přidat ingredience, na které jste zvyklí – pokud spadají do low carb. Můj salát je jednoduchý, takže ho můžete použít jako základ pro ten váš a přidat si tak do něj to, co máte rádi.
- 1h
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Salát | |
---|---|
dýně Hokkaido
|
500 g |
mrkev
|
100 g |
celer
|
50 g |
petržel kořenová
|
50 g |
nakládané kyselé okurky
|
2 kusy |
vajíčka
natvrdo
|
2 kusy |
majonéza
|
3 lžíce |
hořčice plnotučná
|
2 lžičky |
cibule
najemno nasekat
|
1 kus |
ocet jablečný
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
sůl
|
0,5 lžičky |
Kapr | |
kapr filet
|
2 kusy |
vajíčka
|
1 kus |
mandlová mouka
|
4 lžíce |
sůl
|
4 špetky |
pepř černý mletý
|
2 špetky |
citrón
|
1 kus |
sádlo
|
100 g |
Postup přípravy
-
Dýni (já použil hokaido) rozřízneme, vyjmeme semínka, nakrájíme na větší kostky a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Dýni potřeme olivovým olejem, posolíme a dáme péct do trouby na 180 stupňů na cca 15 minut. Dýně musí být měkká tak akorát, aby ze salátu nebyla kaše. Proto do ní po 10 minutách píchněte nožem a buď pečte dál nebo ji z trouby vyndejte.
-
Kořenovou zeleninu oloupeme, nakrájíme na větší kusy a vložíme do vroucí osolené vody, hrnec přikryjeme poklicí a vaříme cca 5 – 7 minut. Poté vodu slijeme a zeleninu necháme vychladnout.
-
Upečenou dýni necháme vychladnout a nakrájíme na kostky velikosti 1 cm x 1 cm (nebo menší, záleží, jak máte salát rádi). To samé uděláme i s kořenovou zeleninou.
Vejce, okurky a cibuli nakrájíme najemno.
-
Vše dáme do mísy, přidáme majonézu, hořčici, sůl, pepř a trochu (jablečného) octa. Opatrně promícháme, aby se vše spojilo, ale pozor, ať nerozmačkáte dýni. Salát přikryjeme poklicí nebo potravinovou fólií a necháme odpočinout do druhého dne – ochutnáme a popřípadě ještě dochutíme. Já dochucuji vždy až druhý den, až se salát trochu rozleží a chutě propojí.
-
Filety nebo podkovu pokapeme citrónem a posolíme. Dáme na 30 minut odpočívat do lednice. Do jedné misky rozšleháme vajíčko, do druhé si dáme mandlovou mouku. Nejdříve kapra obalíme ve vajíčku a poté v mandlové mouce. Mně stačila jedna vrstva. Do pánve vložíme pořádné množství ghí nebo sádla a necháme rozehřát. Stáhneme plamen a kapra smažíme do zlatova.
-
Dobrou chuť a veselé Vánoce! Pokud budete nebramborový salát či kapra zkoušet, nezapomeňte mě označit – na Instagramu i Facebooku mě najdete jako @jsemlowcarb.cz!
Makronutrienty
22%
24%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 636 kJ | 5 282 kJ |
Kalorická hodnota | 152 kcal | 1 263 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,02 g
2,2 g |
41,7 g
18,3 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,502 SVJ | 4,17 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,5 g
3,23 g |
104 g
26,9 g |
Bílkoviny | 5,69 g | 47,3 g |
Sůl | 0,594 g | 4,94 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů