V této lowcarb polévce jsou brambory nahrazeny kedlubnou a cuketou, s houbami báječný oběd či večeře.
Děkujeme Aleně Vaňousové za skvělý tip na sezónní jídlo :)
- 45m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
máslo přepuštěné, ghí
|
1 lžíce |
cibule
|
1 kus |
kedlubna
|
1 kus |
mrkev
|
2 kusy |
petržel kořenová
|
1 kus |
cuketa
|
1 kus |
celer řapíkatý
|
2 stonky |
hřiby čerstvé
|
100 g |
voda
|
2 litry |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
majoránka sušená drhnutá
|
1 lžička |
cibulka jarní, sečka
|
4 kusy |
petrželka, petrželová nať
|
1 hrst |
Postup přípravy
-
Na ghee jsem orestovala jednu větší nakrájenou cibuli, kedlubnu, 2 mrkve, jednu petržel, 1 malou cuketu, 2 řapíky řapíkatého celeru a pár hříbků.
-
Přilila jsem dva litry vody, dochutila solí, pepřem a majoránkou. Povařila jsem cca 20 minut, část zeleniny (hlavně cuketu, kterou jsem před vařením oloupala a nakrájela na větší kusy) jsem odebrala a rozmixovala a poté jsem povařila ještě asi 10 minut.
-
Na talíři jsem ozdobila jarní cibulkou a kadeřavou petrželkou.
Makronutrienty
61%
23%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 57,8 kJ | 432 kJ |
Kalorická hodnota | 13,8 kcal | 103 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
1,91 g
0,608 g |
14,2 g
4,54 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,191 SVJ | 1,42 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
0,522 g
1,61 g |
3,9 g
12,1 g |
Bílkoviny | 0,713 g | 5,33 g |
Sůl | 0,266 g | 1,99 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů