Buď je milujete nebo nesnášíte, my je milujeme!!!!
- 1h
- 3 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
mušle slávky
|
1 kg |
mrkev
|
3 kusy |
petržel kořenová
|
2 kusy |
celer řapíkatý
|
5 stonků |
olivový olej
|
10 ml |
pepř černý celý
|
8 zrnek |
bobkový list celý sušený
|
6 listů |
česnek
|
5 stroužků |
červené víno suché
|
8 dcl |
voda vlažná
|
1 hrnek |
petrželka, petrželová nať
|
1 hrst |
jalovec, jalovčinky
|
4 kusy |
Postup přípravy
-
Slávky nejprve namočíme do hrnce se studenou vodou, asi tak na půl hodiny. Po té je očistíme, pokud bude nějaká rozbitá nebo otevřená bez lítosti vyhodíme.
-
Mrkev, petržel kořen a řapíkatý celer si nakrájíme .Ve větším hrnci rozpálíme olivový olej, osolíme, opepříme a přidáme všechno koření a česnek nakrájený na plátky.Necháme rozvonět a přidáme nakrájenou zeleninu, kterou restujeme 10 minut. Pak zalijeme červeným suchým vínem a dusíme pod pokličkou cca 15-20 minut. Víno se zredukuje zhruba na polovinu.Podlijeme 1 hrnkem vody, ale nemusí být, záleží jak moc se víno vyvaří. Potom zeleninu rozmačkáme, nebo můžeme lehce promixovat tyčovým mixérem. Přihodíme očištěné mušle, promícháme a dusíme cca 8-12 minut. Mušle se krásně otevřou a nasáknou chuť vína a zeleniny.
-
Tak a už jen servírujeme! Nandáme slávky do talíře i se zeleninou. Nakonec posypeme čerstvě nasekanou petrželovou naťí. Výborně se k tomu hodí jakékoliv Low Carb pečivo. A pokud ho ještě nasucho opečeme v topinkovači nemá to ani chybičku!!!
Makronutrienty
38%
47%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 299 kJ | 2 513 kJ |
Kalorická hodnota | 71,4 kcal | 601 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,17 g
0,612 g |
35 g
5,14 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,417 SVJ | 3,5 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,6 g
0,238 g |
13,5 g
2 g |
Bílkoviny | 5,1 g | 42,9 g |
Sůl | 0,039 g | 0,329 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 14. Měkkýši a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů