Meruňkový koláč

Michal

Meruňkový koláč

V časopise jsem zahlédl recept na meruňkový koláč. No jo, jenže hladkou mouku, cukr krupici, vanilkový cukr a dortové želé už nějaký ten pátek nejím. Takže jsem si řekl, že recept předělám do low carb verze. Výsledný meruňkový koláč bez cukru je výborný. Když jsem ho ukázal sledujícím na Instagramu, přišly mi desítky zpráv s žádostí o recept. Tak tady je. Doufám, že vám bude chutnat stejně jako mně. Při ochutnávání jsem byl nadšený z výsledku a prohlásil jsem, že je to snad ten nejlepší meruňkový koláč, který jsem kdy jedl. Dost možná i nejlepší recept, který jsem publikoval. Snad mi dáte za pravdu! ????

https://www.jsemlowcarb.cz/merunkovy-kolac/

Postup přípravy

  1. V míse smícháme suché ingredience se sladidlem. Pokud nemáte uvedené mouky, stačí rozmixovat ořechy a mouka vám vznikne. Následně přidáme máslo, kokosový olej a vejce. Vše by mělo být pokojové teploty. Těsto důkladně propracujeme, nejlépe rukama.

    Koláčovou formu vymažeme kokosovým olejem nebo máslem a těsto do ní prsty rovnoměrně namačkáme (až k hornímu okraji formy). Přiklopíme alobalem a pečeme 20 minut na 180 stupňů. Následně alobal sejmeme a pečeme dalších 15 minut. Po dopečení necháme vychladnout ve formě.

  2. Nyní si připravíme náplň. V míse smícháme tvaroh se sladidlem. V další míse vyšleháme 250 ml smetany. Hotovou hustou šlehačku přimícháme do mísy k tvarohu a sladidlu. Připravíme si želatinu. Na dno talíře dáme trochu vody a želatinu na něj rovnoměrně nasypeme. Necháme 10 minut nabobtnat. Zbylých 50 ml smetany nalejeme do kastrůlku a přivedeme k varu. Poté hned odstavíme. Do horké smetany vmícháme nabobtnalou želatinu a za stálého míchání necháme rozpustit. Chvíli mícháme, aby směs s želatinou zchladla (stačí dvě minutky) a ihned nalejeme do hotové náplně. Důkladně promícháme. Hotovou náplň rovnoměrně rozprostřeme na vychladlý korpus. Dáme na 15 minut do lednice.

  3. Mezitím si vypeckujeme meruňky a nakrájíme je na menší kousky. Po 15 minutách koláč vyndáme z lednice a poklademe ho meruňkami. Opět si připravíme želatinu dle popsaného postupu (10 g želatiny rovnoměrně nasypeme na talíř s trochou vody a necháme nabobtnat, poté v kastrůlku za stálého míchání necháme rozpustit, želatina nesmí začít vařit!). Hotovou rozpuštěnou želatinu po lžících nalejeme na koláč. Želatina by neměla koláč pokrýt celý. Ihned dáme do lednice ztuhnout.

  4. Hotový koláč uchováváme v lednici. Nejlépe chutná až druhý den.

    Ať chutná! A pokud budete meruňkový koláč zkoušet, nezapomeňte mě označit – na Instagramu i Facebooku mě najdete jako @jsemlowcarb.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte