A koláček jsem sice upekla, ale musí se nechat rozležet, takže dneska vám ho ukážu jen tak z dálky...
- 1h
- 20 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
hladká mouka pšeničná
|
500 g |
cukr moučka
|
200 g |
kakaový prášek, holandské kakao
|
1 lžíce |
soda jedlá
|
1 lžička |
skořice mletá
|
1 lžička |
máslo čerstvé
|
100 g |
vajíčka
|
1 kus |
med včelí
|
2 lžíce |
mléko polotučné 1,5% tuku
|
4 lžíce |
povidla švestková
|
320 g |
Postup přípravy
-
Vypracované těsto rozdělíme na třetiny. Dvě třetiny vyválíme na velikost velkého plechu (mám 42x32cm), plech vymažeme máslem a na dno uložíme vyválený plát. Několikrát ho propícháme vidličkou, potřeme povidly a navrch vytvoříme ze zbytku těsta mřížkování.
-
Pečeme asi 20 minut na 170 stupňů. Hotový koláč necháme do druhého dne rozležet, aby zkřehnul.
Na ozdobu můžete do ještě teplého koláče zapíchat plátky mandlí.
Makronutrienty
82%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 420 kJ | 896 kJ |
Kalorická hodnota | 339 kcal | 214 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
62,7 g
23 g |
39,6 g
14,5 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 6,27 SVJ | 3,96 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,69 g
4,31 g |
4,85 g
2,72 g |
Bílkoviny | 5,77 g | 3,64 g |
Sůl | 0,199 g | 0,126 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů