Mechový dort se nepeče z mechu, ale ze špenátu. :-) Vůbec se toho nebojte a zkuste si vyrobit špenátový dortík s lesním ovocem. Zkrátka špenát, jak si ho zamilujete.
- 2h
- 10 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
mouka mandlová z mandlových jader
|
150 g |
mouka kokosová
|
60 g |
vejce slepičí střední, m
|
6 kusů |
špenátový protlak mražený
|
650 g |
citronová šťáva, čerstvá
|
1 lžička |
xylitol, cukr březový
|
2 lžíce |
vinný kámen
|
4 g |
aroma do potravin, rum
aroma dle chuti
|
2 ml |
Krém | |
mascarpone, vysokotučný smetanový krém
|
500 g |
tavroh tučný
|
250 g |
xylitol, cukr březový
|
2 lžíce |
aroma do potravin, punč
aroma dle chuti
|
2 ml |
Zdobení | |
maliny
|
50 g |
borůvky
|
50 g |
jahody
|
50 g |
Postup přípravy
-
Troubu předehřejeme na 170 °C. Mražený špenát necháme rozmrznout a přes síto vyždímáme přebytečnou vodu.
-
Bílky vyšleháme s březovým cukrem a citrónovou šťávou do tuhého sněhu. Žloutky vyšleháme do pěny, přidáme špenát a ještě chvíli šleháme. Obě vaječné směsi spojíme, s pomocí cukrářské karty jemně promícháme a po částech přidáme obě mouky s vinným kamenem. Těsto vložíme do vymazané a vysypané formy. Pečeme 50 – 60 minut. Upečený korpus necháme vychladnout.
-
Vyšleháme všechny suroviny na krém. Z vychladlého korpusu odřežeme hnědé okraje a korpus překrojíme na tři vodorovné části. Jednu část si rozdrobíme na posyp. Zbývající dvě spojíme krémem. Vršek rovněž natřeme krémem a na něj rovnoměrně navrstvíme posyp. Ozdobíme ovocem.
Makronutrienty
22%
23%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 818 kJ | 1 753 kJ |
Kalorická hodnota | 196 kcal | 419 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,52 g
1,68 g |
14 g
3,6 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,652 SVJ | 1,4 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
16,4 g
8,18 g |
35,1 g
17,5 g |
Bílkoviny | 6,92 g | 14,8 g |
Sůl | 0,147 g | 0,314 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů