Kynute koblizky "Marinky nebo Marynky". Smazily se v tomto obdobi jako obradni pecivo, plnene byly bud ceskym makem nebo podusenyma jablickama....a obalene v maku a cukrem a citronovou kurou nebo v cukru se skorici...
Úžasně jemné a nadýchané jsou tyhle koblihy z univerzálního sladkého těsta na dukátové buchtičky či buchty nebo loupáky...
- 9h
- 15 kusů
- náročné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
bezlepková mouka, libovolná
Schär mix B + na pomoučení válu
|
150 g |
bezlepková mouka, libovolná
pokud nesmíte, dejte Schar celý objem nebo Jizerku nahraďte Schar C
|
100 g |
mléko mandlové, rostlinný nápoj
při celém objemu Schar dejte cca 250 ml
|
200 ml |
cukr krupice
|
60 g |
vaječný žloutek
(nemusí vůbec být) Vegan bez žloutku
|
1 kg |
sůl
|
1 špetka |
kypřící prášek do pečiva bezlepkový
|
3 g |
droždí sušené
|
5 g |
citrónová kůra
|
1 lžíce |
rum (originál tuzemský)
|
1 lžíce |
olej řepkový
|
1 lžíce |
olej řepkový
na smažení
|
500 ml |
Maková náplň | |
mák mletý
|
100 g |
mléko rostlinné
|
100 ml |
rum (originál tuzemský)
|
1 lžíce |
skořice mletá
|
1 lžička |
hřebíček mletý
|
1 špetka |
piškoty bezlepkové
|
10 kusů |
Na obalení | |
cukr moučka
|
3 lžíce |
mák mletý
|
2 lžíce |
citronová kůra sušená mletá
|
1 g |
Postup přípravy
-
Mléko ohřejeme tak na 30-35°C, přidáme rum a případně žloutek, rozmícháme. V kynoucí míse smícháme mouky, sůl, prášek do pečiva, cukr, přidáme droždí. K sypké směsi přilijeme tekutou část a rukou vyhněteme polotuhé jemné těsto, necháme min. 8 hodin odpočívat v lednici..
-
Po vykynutí vyndáme těsto z lednice, do těsta hned přidáme olej a zapracujeme. Těsto na pomoučené ploše vyválíme na placku na výšku cca 1,5 - 2 cm. Skleničkou o průměru 6 cm vykrajujeme kolečka, doprostřed dáme malou lžičku nádivky, spojíme navlhčenými prsty a na pomoučené ploše vytvarujeme kuličku a zploštíme na koblížek. (odřezky spojíme a opět vyválíme). Dáme na plech s pečícím papírem na plech vyložený pečícím papírem, zastříkneme vodou a necháme odpočívat 20 minut v troubě na 40°C.
-
V pánvi s nepřilnavým povrchem zahřeme olej na stupeň 5 (měl by mít cca 140-150°C), výška cca 1,5 cm. Vkládáme koblihy horní stranou dolů - vždy 5 ks - hladina oleje by měla být do poloviny koblih a měly by plavat. Smažíme cca 2-3 minuty - měly by se nafouknout, pak opatrně obrátíme a smažíme cca 2 minuty.
-
Necháme okapat na ubrouscích a ještě teplé obalujeme ve směsi s cukrem. Dáváme na talíř.
Makronutrienty
19%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 2 445 kJ | 3 790 kJ |
Kalorická hodnota | 584 kcal | 906 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
15,6 g
4,8 g |
24,2 g
7,43 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,56 SVJ | 2,42 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
56,2 g
5,97 g |
87,2 g
9,26 g |
Bílkoviny | 9,03 g | 14 g |
Sůl | 0,172 g | 0,266 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů