Mandlový dort s vanilkovo-rumovým krémem - LC

Laduš

Mandlový dort s vanilkovo-rumovým krémem - LC 1 další fotka

Upekla jsem už docela hodně nejrůznějších lowcarb dortů a všechny jsou moc dobré, ale tento je pro mě osobně prostě number 1. Je tak lahodný! Řekla bych až nadpozemsky dobrý.

Postup přípravy

  1. Nejdříve jsem si připravila všechny ingredience na korpus. Pak jsem na dno dortové formy (mám o průměru 21 cm) dala pečící papír a obruč zevnitř vymazala máslem. Zapnula jsem si troubu.

  2. Celá vejce jsem spolu s erythritolem a solí vyšlehala do pěny. Trvá to cca 8 - 10 minut. (Že jsou vejce správně vyšlehaná poznáte tak, že když do pěny namočíte prst, zůstane vám ta pěna na prstě viset a nespadne.) Potom jsem vmíchala kokosový olej, vanilku a citrónovou kůru. Nakonec mandlovou mouku smíchanou s práškem do pečiva.

  3. Těsto jsem vylila do formy a vložila do předehřáté trouby. Pekla jsem na 180 stupňů 30 minut. Upečený korpus jsem nechala ve formě vychladnout a mezitím jsem si připravila krém.

  4. V kastrolku jsem smíchala smetanu, erythritol a vanilku. Na mírném plameni jsem nechala spojit a potom jsem přimíchala žloutky. Směs jsem ohřívala za stálého míchání na velmi mírném plameni (nesmí přijít k varu), dokud nevznikl hustý krém, cca 8 minut. Potom jsem krém nechala vychladnout. (Chce to kvalitní kastrolek se silnějším dnem. Kdo s tímto nemá ale moc zkušenosti, tak krém raději připravte ve vodní lázni.)

  5. Mandlové hranolky jsem lehce opražila na suché pánvi.

    V míse jsem rozmixovala změklé máslo a vychladlý krém jsem přidávala po částech. Pokaždé jsem směs důkladně promíchala. Nakonec jsem přimíchala rum.

  6. Rozevřela jsem formu s vychladlým korpusem, odstranila pečící papír a korpus rozřízla. Spodní část jsem položila na talíř a namazala částí krému. Přiklopila jsem horním dílem korpusu a dort jsem z vrchu i po obvodu pomazala zbytkem krému.

    Ušlehala jsem smetanu.

    Dort jsem posypala opraženými mandlovými hranolky a ozdobila šlehačkou a čokoládovými pecičkami.

    Nechala jsem přes noc zaležet v ledničce.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte