Makové věci jsou top. Přirozeně bez mouky a v kombinaci s kyselou chutí geniální - nízkosacharidové (low carb).
Super na tomto receptíku je, že všechny ingredience máte většinou doma. Žádné speciální mouky atd. Pokud tedy nedáváte sladidlo.
Chuť je výborná, žádný suchý drobivý mák, nebo mazlavý prostředek.
- 1h
- 12 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus průměr 20 cm | |
---|---|
máslo čerstvé
|
100 g |
erythritol, sukrin
mletý
|
50 g |
vajíčka
|
4 kusy |
mák mletý
|
150 g |
ořechy vlašské mleté
|
70 g |
vanilkový extrakt
|
1 lžička |
sůl
|
1 špetka |
skořice mletá
|
0,5 lžičky |
Krém | |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
200 g |
ztužovač šlehačky
|
10 g |
mascarpone
|
250 g |
citronová šťáva, čerstvá
|
1 lžíce |
xylitol
|
1 lžička |
meruňky
|
2 kusy |
Poleva | |
vaječný bílek
|
1 kus |
erythritol, sukrin
mletý
|
50 g |
Postup přípravy
-
Máslo pokojové teploty, 20g sladidla, skořici a vanilku vyšleháme do pěny. Potom postupně přimícháváme žloutky a pořádně vyšleháme.
Bílky vyšleháme s 30g sladidla.
-
Smícháme mák, ořechy, sůl.
Potom do žloutkové pěny střídavě přimícháváme suchou směs a vyšlehané bílky.
Nalijeme do formy vyložené pečícím papírem. Pečeme 30min 170°C.
-
Na krém vyšleháme smetanu do tuha. Vyšleháme mascarpone přimícháme sladidlo, šťávu z 1/4 citrónu.Vmícháme smetanu. Vyšleháme.
-
Vychladlý korpus prořízneme, pokapeme citrónovou šťávou. Natřeme třetinu krému, (pokud máme) poklademe meruňkami a natřeme zbytek krému. Přiklopíme druhou polovinou korpusu a zase pokapeme citrónovou šťávou. Dáme vychladit.
Na polevu vyšleháme bílek se sladidlem a natřeme na dort.
Dobrou chuť.
Makronutrienty
20%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 367 kJ | 1 391 kJ |
Kalorická hodnota | 327 kcal | 332 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,53 g
1,83 g |
9,69 g
1,86 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,953 SVJ | 0,969 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
31,1 g
14,8 g |
31,6 g
15,1 g |
Bílkoviny | 7,09 g | 7,21 g |
Sůl | 0,192 g | 0,195 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů