Luxusní pistáciová bábovka s bezlaktózovým Jihočeským tvarohem MADETA - bez lepku, laktózy a sóji
Účastní se soutěže: Jíme dobře
Kombinace bezlaktózového tvarohu, kokosu a matcha prášku je opravdu vděčná. Ingredience se krásně chuťově doplňují a výsledné bezlepkové pečivo i ozdraví - doplní o bílkoviny a minerální látky. Cukr můžete vyměnit o xylitol, ale pozor má vyšší sladivost, takže o 50 g cca méně, těsto se pak víc připéká...
Jinak zkouška zakoupené české moučné směsi EAT fit Univerzal, která má pěkné i nutriční hodnoty, obsahuje díky čiroku a pohance i vlákninu a minerální látky.
Jsem ráda, že se nám ten český trh rozrůstá, pomalu, ale jistě...
- 1h
- 16 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
vajíčka
|
4 kusy |
cukr krupice
|
150 g |
cukr vanilkový
|
1 kus |
citrónová kůra
|
2 lžíce |
citronová šťáva, čerstvá
|
1 lžíce |
tvaroh měkký polotučný
bez laktózy Madeta
|
1 kus |
řepkový olej
|
50 ml |
voda vlažná
|
50 ml |
bezlepková mouka, univerzální směs
Eat-fit Univerzal
|
150 g |
puding s příchutí bezlepkový, prášek
Jemná pistácie
|
1 kus |
kokos sušený, strouhaný
|
2 lžíce |
čaj zelený matcha, prášek
|
4 g |
kypřící prášek do pečiva bezlepkový
|
6 g |
sůl
|
1 špetka |
Postup přípravy
-
Vejce s cukry a kůrou vyšleháme do světle žluté pěny, přilijeme olej s vodou a prošleháme, naposled přidáme do vaječné pěny tvaroh a šleháme cca 1 minutu. Zahřejeme troubu na spodní a dolní ohřev na 180°C.
-
Ve vedlejší míse si smícháme mouku s kokosem, pudinkovým práškem, matcha práškem, solí a kypřidlem. Tuto smě přidáme k vaječné pěně a krátce prošleháme.
-
Vlijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečeme cca 30 minut na 180°C, poté dopékáme na 170°C cca 20 minut, nebo až je špejle po vytažení ze středu těsta suchá bez drobečků. Pozor v silikonové formě zůstává střed dlouho syrový, je třeba bábovku péct delší dobu (60-65 minut) a při řádném propékání přikrýt alobalem, aby se shora nespálila.
Makronutrienty
63%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 248 kJ | 779 kJ |
Kalorická hodnota | 298 kcal | 186 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
35,9 g
19 g |
22,4 g
11,8 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,59 SVJ | 2,24 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
14,8 g
3,36 g |
9,27 g
2,1 g |
Bílkoviny | 6 g | 3,75 g |
Sůl | 0,391 g | 0,244 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů