Krásný low carb dortíček:) Potešíte jím nejen příznivce nízkosacharidového stravování, ale také zastánce přísnější keto verze. Dort pro vás upekla zkušená cukrářka:)
- 4h:15m
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
mandle mleté
|
130 g |
kokos sušený, strouhaný
|
30 g |
kakaový prášek na vaření
|
4 lžíce |
kypřící prášek do pečiva
|
3 lžičky |
máslo
|
80 g |
bílý jogurt řeckého typu
|
100 g |
vejce slepičí střední, m
|
3 kusy |
sůl
|
1 špetka |
máslo
na vymazání formy
|
1 lžička |
kokos sušený, strouhaný
na vysypání formy
|
1 lžíce |
Krém | |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
200 ml |
mascarpone, vysokotučný smetanový krém
|
180 g |
sladidlo na bázi stévie, steviol glykosidů
dle chuti, dort není třeba sladit
|
1 g |
Postup přípravy
-
Suché suroviny na korpus smícháme. Máslo, jogurt a případně stévii vyšleháme. Bílky se špetkou soli vyšleháme do husté pěny, zašleháme se žloutky a vše smícháme dohromady.
-
Těsto nalejeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme cca 40 min. při teplotě 175 stupňů.
-
Krém - vyšleháme šlehačku, přidáme mascarpone a případně stévii, promícháme. Dort promažeme a ozdobíme dle vlastní fantazie. Dort není třeba sladit. Stévii přidejte pouze v případě, že máte neodolatelnou chuť na sladké.
Makronutrienty
14%
16%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 525 kJ | 1 188 kJ |
Kalorická hodnota | 364 kcal | 284 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,74 g
2,42 g |
5,25 g
1,89 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,674 SVJ | 0,525 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
34,9 g
18,3 g |
27,2 g
14,2 g |
Bílkoviny | 8,16 g | 6,36 g |
Sůl | 0,534 g | 0,416 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů