- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
olivový olej
|
2 lžíce |
žampiony čerstvé
|
250 g |
pepř černý mletý
|
2 špetky |
citrón
|
1 kus |
kopr čerstvý, koprová nať
|
2 kusy |
smetana na vaření
|
200 g |
hladká mouka pšeničná
|
1 lžíce |
losos filet
|
350 g |
Postup přípravy
-
Porce lososa osolíme, pokapeme citronem a lehce opeříme. Necháme 10 minut odležet.
-
Na oleji orestujeme půlky žampionů, vyjmeme a udržujeme v teple.
-
Pokud žampiony všechen olej nasákly, trochu opět přidejte, ale aby losos neplaval, není to řízek :).
-
Na stejné pánvi orestujeme lososa, nejprve kůží dolů, z každé strany cca 3-4 min.
-
Přendáme na talíř a udržujeme v teple (ideální je trouba nastavená na 50°C).
Olej se zbytkem oleje v pánvi zaprášíme moukou, orestujeme, zalijeme smetanou (lze i mléko a plátek másla) a za stálého míchání provaříme do zhoustnutí.
-
Pánev sundáme z ohně, vmícháme nasekaný kopr, dle chuti osolíme a přidáme citronovou šťávu, vmícháme žampiony.
-
Na talíři dáme přílohu (podávala jsem s čerstvými tagliatelle), na ni položíme porci lososa a přelijeme omáčkou se žampiony. Ozdobíme limetkou/citronem a snítkou kopru.
Inspirace: labuznik.cz, upraveno
Makronutrienty
20%
49%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 430 kJ | 2 144 kJ |
Kalorická hodnota | 103 kcal | 512 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,73 g
1,27 g |
18,6 g
6,34 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,373 SVJ | 1,86 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,87 g
2,6 g |
29,2 g
13 g |
Bílkoviny | 9,39 g | 46,8 g |
Sůl | 6,83 g | 34 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů