Letní salát z Quinoi s pečeným lilkem nebo paprikou - bez lepku a mléka a vajec
Účastní se soutěže: Grilovací sezóna
Zdravě jíst, zdravě být!
Recept na letní teplý salát se skvělou quinoi (vyměnit lze za jáhly nebo čirokové zrno). Bez lepku, mléka i vajec.
- 25m
- 3 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Salát | |
---|---|
quinoa světlá
|
200 g |
voda
|
200 ml |
bujón zeleninový
bez lepku, např.Alnatura
|
0,5 kusu |
rajčata
|
2 kusy |
petrželka, petrželová nať
|
1 hrst |
rukola
|
2 hrsti |
cibulka jarní, sečka
|
3 kusy |
citronová šťáva, čerstvá
|
2 lžíce |
olivový olej
|
3 lžíce |
lilek
|
1 kus |
sůl
|
2 špetky |
pepř bílý mletý
|
2 špetky |
Postup přípravy
-
Tip: Pokud nemáte konzervu lilku. Zkuste si ho sami připravit. Jeden větší omyjete a osušíte, nakrájíte na 0,5 cm kolečka rozložíte na utěrku a posolíte. Necháte ho tzv. vypotit nebo vybrečet, osušíte ubrouskem či papírovou utěrkou. Kolečka smažíte na olivovém oleji z obou stran do zlatova. Necháte odkapat tuk na ubrousku a vychladlý lile k nakrájíme na čtvrtky nebo kousky cca 3- 4 cm. Lilek můžete naložit s bylinkami a česnekem do olivového oleje a nechat v dobře uzavřené sklenici v lednici nebo spíži....
-
Quinoi propláchneme na sítě studenou vodou a přesypeme do hrnce, rozdrobíme cca 1/2 zeleninového bujonu a zalijeme 200 ml. Dusíme na mírném plameni až se veškerá voda vyvaří a zrna jsou měkká (ochutnáme lžičkou). Pokud tomu tak není dolijeme ještě trochu vody. Pod poklici ke konci vaření můžeme rozprostřít utěrku, zachytí veškerou páru a zrna "dojdou". Nechte vychladnout a pak "načechrejte vidličkou".
-
Nasekejte rajčata bez "bubáků", jarní cibulky, petržel a lilky a přidejte do Quinoi, dochuťte citronovou šťávou, olejem, solí a pepřem, promíchejte. Podávejte ihned nebo nechte rozležet v lednici, je snad ještě lepší druhý den, až se chutě prolnou......
Makronutrienty
67%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 538 kJ | 1 524 kJ |
Kalorická hodnota | 129 kcal | 364 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
18 g
1,04 g |
50,9 g
2,94 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,8 SVJ | 5,09 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,85 g
0,673 g |
13,7 g
1,91 g |
Bílkoviny | 3,97 g | 11,2 g |
Sůl | 0,263 g | 0,746 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů