Zahrada se konečně pomalu chystá k zimnímu spánku, výpěstků už je po málu, takže konečně přišla řada na velký domácí úklid.
A to znamená, že v kuchyni se oproti zvyku jen mihnu, tak šup jen tak něco rychlého...
- 25m
- 5 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
Lepenice | |
---|---|
brambory konzumní pozdní
|
1,5 kg |
kysané bílé zelí
|
500 g |
cibule
|
2 kusy |
vepřové sádlo
|
1 lžíce |
cibulka jarní, sečka
|
1 svazek |
petrželka, petrželová nať
|
1 hrst |
kmín drcený
|
1 lžička |
sůl
|
1 lžička |
Postup přípravy
-
Brambory klasicky oloupeme, překrájíme na menší kousky a vaříme v osolené vodě s troškou kmínu doměkka, poté scedíme. Zelí slijeme, překrájíme a vložíme do hrnce. Zalijeme trochou vody, maličko osolíme a dusíme téměř doměkka.
-
Hotové vsypeme na uvařené brambory, přidáme na sádle osmaženou cibulku (i s rozpuštěným sádlem), osolíme, opepříme a pomačkáme mačkadlem na brambory. Přisypeme nadrobno nasekanou petrželku a jarní cibulku nebo pažitku, promícháme a můžeme servírovat
Makronutrienty
87%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 281 kJ | 1 301 kJ |
Kalorická hodnota | 67,2 kcal | 311 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
15,2 g
2 g |
70,4 g
9,25 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,52 SVJ | 7,04 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
0,569 g
0,156 g |
2,63 g
0,72 g |
Bílkoviny | 1,73 g | 7,99 g |
Sůl | 0,5 g | 2,31 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů