Jemný citronový krém ještě zjemňuje smetanový podklad kontrastující s čokoládovým korpusem.
Více mých receptů najdete v nové kuchařce zaměřené na nízkosacharidové pečení ????
https://www.sladcenesladce.cz/
- 1h
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
čokoláda hořká, 70 - 85%
|
70 g |
máslo čerstvé
|
70 g |
vajíčka
|
4 kusy |
erythritol, sukrin
|
30 g |
mandle mleté
|
100 g |
guarová guma
|
1,5 lžiček |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
|
1 lžička |
Krém | |
mascarpone, vysokotučný smetanový krém
|
500 g |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
250 ml |
erythritol, sukrin
|
1 lžička |
Lemon curd | |
vajíčka
|
3 kusy |
citronová šťáva, čerstvá
šťáva že dvou citrónu
|
8 lžic |
erythritol, sukrin
|
50 g |
máslo čerstvé
|
150 g |
Postup přípravy
-
Postup korpus:
Troubu předehřejeme na 180° C. Dortovou formu o průměru 24 cm vyložíme papírem na pečení.
Čokoládu spolu s máslem rozehřejeme.
Dvě třetiny sladidla vyšleháme společně s žloutky a do husté pěny.
Mleté mandle smícháme s prdopeč a guarovou gumou. Zbytek sladidla vyšleháme s bílky na tuhý sníh.
Do žloutkové pěny přilejeme vlažnou čokoládu s máslem a promícháme. Pak přidáme i suchou směs a promícháme. Nakonec postupně opatrně převalováním zapracujeme sníh z bílků. Ihned nalejeme do formy a dáme péct na cca 20min. Zkoušíme špejlí, zda už je upečený.
Upečený korpus odkrojíme od boků formy, překlopíme a stáhneme papír na pečení.
-
Na krém si vyšleháme smetanu do tuha. Krátce vyšleháme mascarpone se sladidlem a vmícháme šlehačku. Krém naneseme na vychladlý korpus, zarovnáme a dáme chladit.
-
Při přípravě citrónové vrstvy dáme do kastrůlku vejce, sladidlo a citrónovou šťávu. Za stálého míchání zahříváme, než zhoustne na konzistenci kaše, ale nesmí se začít vařit. Odstavíme a necháme pět minut trochu zchladnout. Poté do krému tyčovým mixérem zašleháme po částech máslo a nakonec ještě pořádně prošleháme. Necháme stát při pokojové teplotě dokud nevychladne.
-
Vychladlý naneseme na střed dortu a například za pomocí lžíce krouživými pohyby pomalu roztáhneme ke krajům. Necháme i trochu prepadnou přez okraj. Nakonec můžeme dozdobit malinami rozvařenými se sladidlem. Na dort je nanášíme vychladlé.
Dobrou chuť!
Makronutrienty
15%
13%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 455 kJ | 2 133 kJ |
Kalorická hodnota | 348 kcal | 510 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,91 g
2,39 g |
10,1 g
3,5 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,691 SVJ | 1,01 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
34,2 g
19,6 g |
50,1 g
28,8 g |
Bílkoviny | 6,12 g | 8,97 g |
Sůl | 0,172 g | 0,252 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů