Na internetu naleznete mnoho alternativních „zdravějších“ receptů na bramborový salát. Přitom na tradičním bramborovém salátu není nic špatného. Stačí místo kupované majonézy použít vlastní doma vyrobenou a nepřehánět to s ní. Salát pak můžete připravit klidně bez brambor, na chuti to vůbec nepoznáte.
- 35m
- 8 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
mrkev
|
500 g |
celer
|
1 kus |
petržel kořenová
|
250 g |
brambory konzumní pozdní
volitelně
|
500 g |
vejce slepičí střední, m
|
6 kusů |
majonéza
ideálně domácí
|
5 lžic |
bobkový list celý sušený
|
2 listy |
pepř černý celý
|
10 kuliček |
nové koření
|
5 kuliček |
sůl
|
1 špetka |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
Postup přípravy
-
Vejce uvaříme natvrdo a oloupeme.
-
Mrkev, petržel a celer uvaříme do měkka (cca 20 minut) ve vodě společně s bobkovým listem, celým pepřem, novým kořením a lžičkou soli.
-
Ze zeleniny vyndáme koření a necháme chvíli vychladnout.
-
Zeleninu a vejce nakrájíme na kostičky, ideálně využijte tzv. kráječ brambor a zeleniny (kovové kolečko s mřížkou uprostřed).
-
Vše smícháme společně s majonézou a podle chuti opepříme a dosolíme.
-
Necháme vychladnout v lednici.
Makronutrienty
54%
17%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 397 kJ | 1 183 kJ |
Kalorická hodnota | 94,9 kcal | 283 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,87 g
1,76 g |
29,4 g
5,24 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,987 SVJ | 2,94 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,18 g
0,747 g |
15,4 g
2,22 g |
Bílkoviny | 3,17 g | 9,43 g |
Sůl | 0,246 g | 0,731 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů