Lahodný low carb dezert s dvojím krémem...aneb když muž chce kakaovou a žena citrónovou náplň...výsledek je úžasná nízkosacharidová roláda od Kačenky Kolníkové, děkujeme :)
- 1h
- 12 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
vajíčka
|
4 kusy |
xylitol
|
20 g |
tvaroh měkký tučný
|
1 lžíce |
mouka z lískových ořechů
může být i mandlová, kešu
|
1 lžíce |
vinný kámen
|
5 g |
sůl
|
1 špetka |
Náplň | |
tvaroh měkký tučný
|
250 g |
mascarpone
|
250 g |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
250 ml |
xylitol
|
15 g |
kakaový prášek, holandské kakao
do ploloviny krému
|
1 lžíce |
citronová šťáva, čerstvá
do druhé poloviny krému
|
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Postup na těsto:
Vyšlehat sníh z bílků se špetkou soli.
Žloutky se sladidlem a tvarohem vyšlehat do pěny, pak zašlehat mouku s pdp. Poté lehce vmíchat sníh. Na plech dát pečící papír potřený máslem a nalít těsto - rovnoměrně rozetřít.
Péct na 180 stupňů cca 15 minut.
-
Po upečení sejmout i s papírem z plechu, ještě teplé zarolovat a zabalit do vlhké utěrky. Po vychladnutí odrolovat, sloupnout papír a potřít kakaovou náplní, pak natřít citronovou náplň. Nechat si trochu náplně na potření. Srolovat, dát do alobalu a nechat ztuhnout v lednici.
-
Po ztuhnutí potřít roládu zbytkem krému, nazdobit podle své fantazie a podávat ke kafíčku
-
Postup na náplň :
Smetanu se sladidlem šleha,t až smetana začne houstnout přidat tvaroh, mascarpone a došlehat do tuhého krému.
Polovinu odebrat, přidat šťávu z citronu podle chuti, do druhé poloviny zašlehat holandské kakao podle chuti.
Makronutrienty
17%
21%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 041 kJ | 962 kJ |
Kalorická hodnota | 249 kcal | 230 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,15 g
2,17 g |
5,68 g
2,01 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,615 SVJ | 0,568 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
22,5 g
13,2 g |
20,8 g
12,2 g |
Bílkoviny | 7,51 g | 6,94 g |
Sůl | 0,216 g | 0,2 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů