Velmi chutný nízkosacharidový oběd, trochu pracný, ale výsledek je skvělý!
Jozef Kabát prostě umí, děkujeme :)
- 1h
- 3 porce
- náročné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
kuřecí prsa
|
3 kusy |
sůl
|
3 špetky |
pepř černý mletý
|
3 špetky |
hořčice dijonská
|
3 lžičky |
slanina anglická
|
150 g |
sýr gouda
|
50 g |
máslo přepuštěné, ghí
|
1 lžíce |
Krokety | |
celer
|
1,2 kg |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
2 špetky |
olivový olej
|
1 lžička |
kedlubna
|
2 kusy |
mandlová mouka
|
200 g |
psylium
|
20 g |
guma xantanová
|
1 lžička |
sýr parmazánového typu, strouhaný
|
60 g |
čerstvý sýr
|
100 g |
vajíčka
|
2 kusy |
sůl
|
1 špetka |
vajíčka
na obalení
|
1 kus |
droždí lahůdkové sušené, tebi
na obalení
|
6 lžic |
kokosový olej
na osmažení
|
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Kuřecí prso rozříznout podélně tak, abychom co nejvíce roztáhli maso do plátku. Naklepal jsem, osolil, opepřil, namazal dijonskou hořčicí, pokladl anglickou slaninou a doprostřed položil tvrdý sýr (dal jsem goudu) ve tvaru hranolku. Zabalil závitek a obalil ho 2 plátky zase anglické slaniny.
-
Vložil jsem závitky do menší zapékací misky tak, aby se nemohly rozbalit (3 ks), přidal lžíci ghí a pekl v troubě na 180 °C do zlatova.
-
Krokety: koupil jsem celer (1,2 kg), oloupal, nakrájel a na plechu osolený, opepřený lehce pokapaný olejem pekl jako hranolky. Abych celer trochu zjemnil, uvařil jsem na páře na plátky nakrájenou kedlubnu (2 ks střední velikosti). Kedlubnu jsem po vystydnutí rozmixoval a přes utěrku vymačkal přebytečnou vodu, přidal celer a opět vše rozmixoval.
-
Do hmoty přidal 200 g mandlové mouky, 20 g psyllia, 1 ČL xantanové gumy, 60 g tvrdého sýra parmezánového typu (najemno nastrouhaný), 1 čerstvý smetanový sýr (dal jsem Clever), 2 vejce a sůl podle chuti.
-
Nejprve vyválel koule, poté ve vejci a LSD (droždí) obalil a osmažil na kokosovém oleji. Trochu patlání, ale stálo to za to, je to i samotné výborné a beru si zítra do práce. Kroket jsem s tohoto množství udělal 25 ks s průměrem 4-5 cm.
Makronutrienty
22%
41%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 675 kJ | 6 664 kJ |
Kalorická hodnota | 161 kcal | 1 593 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,98 g
1,32 g |
59 g
13 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,598 SVJ | 5,9 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,2 g
6,37 g |
101 g
62,8 g |
Bílkoviny | 11,4 g | 113 g |
Sůl | 0,78 g | 7,69 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů