Oblíbené klasické jídlo nízkosacharidově, zdravě a lehce :)
Děkujeme Kateřině Hlávkové za krásný recept :)
- 30m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
maso mleté
|
240 g |
sýr gouda
|
100 g |
cibule
|
1 kus |
česnek
|
3 stroužky |
sůl
|
0,5 lžičky |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
majoránka sušená drhnutá
|
1 špetka |
Omáčka | |
máslo čerstvé
|
1 lžička |
cibule
|
2 kusy |
česnek stroužky
|
2 kusy |
rajský protlak
|
2 lžičky |
rajčatová šťáva
|
100 ml |
sůl
|
1 špetka |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
bazalka sušená drhnutá
|
1 špetka |
Kedlubnové špagetky | |
máslo čerstvé
|
1 lžička |
sůl
|
1 špetka |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
kedlubna
|
1 kus |
Postup přípravy
-
Na kuličky jsem smíchala mleté maso mix, cca 240g, strouhanou goudu 100g, cibuli najemno, česnek, sůl, pepř, majoránku. Udělala jsem malé kuličky a upekla jsem v troubě, asi na 180°C dozlatova.
-
Na omáčku: dvě větší cibule jsem nakrájela najemno, opekla jsem dozlatova na másle. Přidala jsem česnek a dvě lžičky protlaku. Ten se musí nechat řádně zasmažit, aby ztratil kyselost. Pak jsem přidala vodu, zbytek suga z Lidlu,asi 100ml, sůl, pepř a bazalku. Nechala jsem provařit do změknutí cibule a pak jsem rozmixovala. Cibule to zahustí a zároveň dosladí.
-
Na kedlubnové špagetky se jen nakrouhá kedlubna na tenké nudličky, pak jsem jí na troše másla opekla na pánvi, až ztratí vodu a změkne, jen osoleno a špetka pepře.
Makronutrienty
22%
37%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 601 kJ | 2 471 kJ |
Kalorická hodnota | 144 kcal | 590 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,17 g
1,88 g |
21,3 g
7,75 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,517 SVJ | 2,13 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,88 g
9,59 g |
40,7 g
39,4 g |
Bílkoviny | 8,91 g | 36,6 g |
Sůl | 0,927 g | 3,81 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů