Polévka je grunt. Do chladného počasí ideální.
- 40m
- 7 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
cuketa
|
1 kus |
kedlubna
|
3 kusy |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
1 kus |
houby sušené, směs
|
2 hrsti |
kopr čerstvý, koprová nať
|
1 hrst |
kurkuma mletá
|
1 lžička |
kmín mletý
|
1 špetka |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
2 špetky |
ocet kvasný lihový
|
2 lžíce |
vejce slepičí střední, m
|
2 kusy |
vývar drůbeží domácí
|
1 500 ml |
cibule
|
1 kus |
máslo přepuštěné, ghí
|
2 oříšky |
Postup přípravy
-
Na másle nebo ghí si orestujeme cibuli spolu s nastrouhanou, oloupanou cuketou. Zalijeme vývarem a hned smetanou. Necháme povařit, aby cuketa změkla. Mezitím si uvaříme kedlubnu na kostky spolu s kurkumou a solí.
Základ na polévku rozmixujeme mixérem a vrátíme na plotnu. Přidáme namočené houby a necháme provařit. V základu necháme zavařit rozšlehané vejce, dochutíme solí, přidáme nasekaný kopr. Scedíme kedlubnu a přendáme do polévky.
Polévku odstavíme a dochutíme octem, pepřem a popřípadě dosolíme.
Podáváme se zastřeným vejcem.
Makronutrienty
31%
28%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 240 kJ | 886 kJ |
Kalorická hodnota | 57,3 kcal | 212 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,95 g
0,808 g |
10,9 g
2,99 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,295 SVJ | 1,09 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,97 g
6,84 g |
14,7 g
25,3 g |
Bílkoviny | 2,74 g | 10,1 g |
Sůl | 0,844 g | 3,12 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů