Tááák rychlé, jednoduché a tááák dobré to bylo :)
Hlávkový salát první letošní od mamky ze skleníku, mňam :)
- 15m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Játra | |
---|---|
játra krůtí
|
300 g |
olej řepkový
|
1 lžíce |
cibule
|
1 kus |
česnek stroužky
|
2 kusy |
slanina anglická
|
100 g |
tymián čerstvý
|
2 snítky |
rozmarýn
|
4 snítky |
červené víno
|
100 g |
sůl
|
1 špetka |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
Dip | |
zakysaná smetana
|
2 lžíce |
majonéza
|
1 lžíce |
hořčice dijonská
|
1 lžička |
pažitka nať čerstvá
|
1 hrst |
Salát | |
hlávkový salát
|
1 kus |
kefírové mléko
|
100 ml |
sůl
|
1 špetka |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
Postup přípravy
-
Slaninu nakrájíme na kostičky, játra na proužky.
Na oleji osmahneme cibuli a nasekaný česnek, přidáme anglickou.
Chvíli orestujeme, přidáme proužky jater, nasekané bylinky a společně restujeme.
-
Asi po 10 minutách přidáme červené víno, promícháme a vypneme.
Podle potřeby zredukujeme či zředíme, můžeme i zakápnout domácím kečupem. Lehce osolíme, opepříme.
Je to brzo hotové, játra jsou měkká a jemná, s dochucováním nepřeháníme.
-
Zatím než se chutě prolnou, uděláme dip: vše smícháme, přidáme nasekanou pažitku.
Salát omyjeme a smícháme s kefírem, osolíme.
-
Servírujeme na talíř s dipem, ozdobíme a přikusujeme čerstvý chléb.
Já se stonky řapíkatého celeru, který jsem si do dipu namáčela - nemělo to chybu :).
Makronutrienty
15%
36%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 573 kJ | 3 047 kJ |
Kalorická hodnota | 137 kcal | 728 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,23 g
0,981 g |
17,2 g
5,22 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,323 SVJ | 1,72 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,2 g
2,97 g |
54,2 g
15,8 g |
Bílkoviny | 7,6 g | 40,5 g |
Sůl | 0,471 g | 2,51 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů