Výborná polévka pro ty, co mají rádi špenát.
- 20m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
mangold
|
500 g |
cibule
|
1 kus |
česnek stroužky
|
4 kusy |
mléko polotučné 1,5% tuku
|
500 ml |
hladká mouka pšeničná
|
2 lžíce |
bílý jogurt
|
4 lžíce |
sůl
|
1 lžička |
lichořeřišnice větší, květy
na ozdobu
|
8 g |
Postup přípravy
-
Mangold omyjeme, nakrájíme na větší kousky, cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, česnek očistíme a nakrájíme každý stroužek alespoň na čtvrtiny.
Mangold, cibuli a česnek vložíme do hrnce, podlijeme malým množstvím vody a dusíme zhruba 10 minut.
-
Přidáme mouku a mléko a rozmixujeme do hladka. Osolíme a vrátíme na sporák, kde polévku povaříme asi 5 minut. Pokud je polévka moc hustá, přidáme mléko.
Servírujeme se lžící jogurtu na každou porci a s jedlými květy, které dodají polévce pikantní příchuť.
Makronutrienty
57%
31%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 273 kJ | 824 kJ |
Kalorická hodnota | 65,1 kcal | 197 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,92 g
2,85 g |
24 g
8,62 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,792 SVJ | 2,4 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,67 g
0,581 g |
5,04 g
1,76 g |
Bílkoviny | 4,33 g | 13,1 g |
Sůl | 0,666 g | 2,01 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů