Tenhle recept se bude hodit každému, kdo, stejně jako já, začne uklízet v mrazáku, ve sklepě nebo třeba v ledničce a objeví tu hrstku ostružin, tu krabičku rybízu, v košíku pár švestek a v lednici třeba načatý broskvový kompot...
Zpracovat se dá během okamžiku naprosto jakékoliv ovoce.
- 35m
- 24 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
polohrubá mouka
|
350 g |
cukr krupice
|
70 g |
kypřící prášek do pečiva
|
1 kus |
sůl
|
1 špetka |
tuk ztužený na pečení - Hera
|
70 g |
vajíčka
|
1 kus |
mléko polotučné 1,5% tuku
|
7 lžic |
Navrch | |
švestky
|
1 kg |
Drobenka | |
polohrubá mouka
|
8 lžic |
cukr moučka
|
8 lžic |
máslo čerstvé
|
60 g |
kypřící prášek do pečiva
|
1 lžička |
Postup přípravy
-
V míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl a poté přidáme změklý tuk, vejce a mléko. Pomocí rukou zpracujeme nejdříve v míse a poté na pracovní desce hladké těsto a můžeme ihned malým válečkem rozválet na tukem vymazaný velký plech s nízkým okrajem.
-
Hustě poklademe ovocem, případně můžeme podle chuti zasypat vanilkovým cukrem, posypeme drobenkou a pečeme asi 25 minut na 170 stupňů.
-
Drobenka: 8 lžic polohrubé mouky, 8 lžic moučkového cukru, 60g tuku (dala jsem Heru, ale klidně můžete použít i máslo), 1 lžička prášku do pečiva (lze vynechat, ale s jeho použitím je drobenka křehčí). Vše pouze rukama pěkně "užmouláme" :D
Makronutrienty
77%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 800 kJ | 618 kJ |
Kalorická hodnota | 191 kcal | 148 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
31,9 g
12,9 g |
24,6 g
9,94 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,19 SVJ | 2,46 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,04 g
2,48 g |
4,67 g
1,92 g |
Bílkoviny | 3,25 g | 2,51 g |
Sůl | 0,446 g | 0,344 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů