Tohle je přesně ten pravý recept, když potřebujete likvidovat domácí zásoby zavařeného ovoce. Použít lze libovolný kompot a mírnými úpravami docílíte vždycky trošku jiného vzhledu a chuti.
Hrušky, jablka a třešně jsou dobré s trochou skořice.
Švestky a broskve mají rády třeba rum a vanilku.
K meruňkám se může přidat strouhaný kokos.
A všechny do jednoho mohou být jak světlé tak i kakaové.
- 30m
- 16 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
polohrubá mouka
|
350 g |
cukr krystal
|
200 g |
kypřící prášek do pečiva
|
0,5 kusu |
sůl
|
1 špetka |
vajíčka
|
3 kusy |
olej řepkový
|
200 ml |
skořice mletá
|
1 lžička |
třešňový kompot
|
700 g |
Postup přípravy
-
Kompot scedíme do misky, šťávu nevyléváme. V případě, že je ovoce větší (meruňky, broskve, hrušky, jablka...), překrájíme ho nadrobno.
-
V míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli, promícháme a vlijeme šťávu z kompotu, olej a přidáme vejce a nadrobno pokrájené ovoce. Důkladně promícháme a vlijeme do máslem vymazaného a hrubou moukou vysypaného menšího plechu s vyšším okrajem (já použila plech o rozměrech 32x22cm).
-
Pečeme asi 25 minut na 170 stupňů.
Doba pečení je pouze orientační, řiďte se především zkušenostmi se svou troubou a použijte test špejlí.
Makronutrienty
56%
5%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 575 kJ | 1 603 kJ |
Kalorická hodnota | 376 kcal | 383 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
36,9 g
18 g |
37,5 g
18,3 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,69 SVJ | 3,75 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
25,1 g
1,32 g |
25,5 g
1,34 g |
Bílkoviny | 3,51 g | 3,57 g |
Sůl | 0,283 g | 0,288 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů