Domácí paštika s domácím lowcarb pečivem - to je panečku parádní večeře či pohoštění pro návštěvu!
Moc děkujeme Jozefu Kabátovi za skvělý recept :)
- 2h
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Paštika | |
---|---|
játra kuřecí
|
1 kg |
cibule
|
3 kusy |
máslo přepuštěné, ghí
|
1 lžíce |
česnek stroužky
|
4 kusy |
tymián sušený
|
4 lžičky |
paprika sladká mletá uzená
|
1 lžíce |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
0,5 lžičky |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
200 ml |
máslo čerstvé
|
100 g |
slanina anglická
|
200 g |
Cibulové bagetky | |
dýňová semínka
|
3 lžíce |
sezamové semínko světlé
|
3 lžíce |
len, lněné semínko
|
3 lžíce |
chia semínka
|
3 lžíce |
psylium
|
3 lžíce |
cibule sušená
|
20 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
|
2 lžičky |
vejce slepičí velké, l
|
3 kusy |
tvaroh měkký tučný
|
250 g |
lučina
|
100 g |
sůl
|
1 špetka |
Postup přípravy
-
Na větší pánvi na ghí jsem zesklovatěl na kostičky nakrájenou cibuli, mezitím očistil játra a přidal, chvilku dusil pod poklicí, přidal česnek a koření, nakonec po chvilce zalil smetanou a ještě dusil, dokud se smetana mírně nezhoustla. Odstavil jsem, přendal do mísy a nechal chvíli vychladnout, přidal změklé máslo a tyčovým mixérem rozmixoval na co nejjemnější hmotu. Podle potřeby přisolil. Je lepší osolit až ke konci podle chuti.
-
Mezitím jsem si vystlal jednotlivými plátky slaniny formu (srnčí hřbet) a paštiku do takto vystané formy přendal, slaninou přiklopil a nechal několik hodin v lednici vychladit. Super záležitost.
K tomu jsem upekl svoje nejoblíbenější, shodou okolností nejrychlejší pečivo.
-
Všechny semínka a psyllium nasekám v sekáčku, přidám PDP, cibuli, sůl. Vedle vyšlehám vejce, tvaroh a sýr, přidám nasekaná semínka a nechám 10 minut odpočinout. Dám do formy na bagetky, peču v předehřáté troubě na 160 °C přesně 45 minut.
Makronutrienty
13%
38%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 899 kJ | 1 857 kJ |
Kalorická hodnota | 215 kcal | 444 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,51 g
1,58 g |
9,31 g
3,27 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,451 SVJ | 0,931 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
16,5 g
7,8 g |
34,2 g
16,1 g |
Bílkoviny | 13 g | 26,8 g |
Sůl | 0,809 g | 1,67 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů