Ufff!!! Tak tohle budu muset za domácí úkol ještě hóóódně potrénovat!
Ale protože chuťově je roláda senzační, určitě jsem se s ní nevztekala naposled...
- 35m
- 14 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
vajíčka
|
6 kusů |
cukr krystal
|
110 g |
hladká mouka pšeničná
|
110 g |
kypřící prášek do pečiva
|
0,5 lžičky |
mléko polotučné 1,5% tuku
|
90 ml |
olej řepkový
|
60 ml |
kakaový prášek, holandské kakao
|
1,5 lžic |
voda
|
3 lžíce |
Postup přípravy
-
V jedné misce vyšleháme ručním elektrickým šlehačem žloutky s 55g krystalu do husté pěny. V druhé misce vyšleháme šlehačem bílky do pěny a postupně po částech zašleháme 55g krystalu. Poté obě hmoty spojíme pomocí stěrky, vmícháme směs mouky a kypřícího prášku a důkladně promícháme.
-
V "našpiněné" misce, která se nám uvolnila spojením všech směsí, si rozmícháme olej s mlékem (nečekejte kompaktní směs, vždy se bude alespoň minimálně oddělovat olej od tekutiny), do této směsi přidáme část těsta, vymícháme stěrkou dohladka a výslednou hmotu vlijeme do těsta a dobře promícháme.
-
Polovinu těsta vlijeme na menší plech, vystlaný pomaštěným pečícím papírem (mám rozměr 38x25cm, ale asi by mohl být i o něco větší) a druhou polovinu obarvíme směsí kakaa a tří lžic vody (míchám ve sklence, tato směs se lépe zapracuje do těsta než samotné suché kakao).
-
Tmavé těsto přendáme do cukrářského sáčku s větší hladkou hubičkou a nastříkáme rovnoměrně na světlé těsto. Poté obráceným koncem stěrky nebo vařečky "projedeme" těsto po celé šířce plechu v odstupech cca 2cm až na dno (prostě jako bychom kreslili linky po dně plechu), pak totéž zopakujeme podélně a následně několikrát s celým plechem bouchneme o stůl, abychom se zbavili nežádoucích bublin u dna a pečeme 20 minut na 170 stupňů.
-
Upečený plát převrátíme na čistý pečící papír, necháme zchladnout a pak i s papírem stočíme, a to od širší strany, kterou jsme "linkovali" naposledy (to je prý důležité pro tvorbu vzorku). Zcela vychladlý plát rozmotáme, potřeme ušlehanou šlehačkou, opět zamotáme a dáme do lednice vychladit.
Použila jsem svou oblíbenou instantní šlehačku.
Makronutrienty
49%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 356 kJ | 717 kJ |
Kalorická hodnota | 324 kcal | 171 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
28,1 g
15,7 g |
14,9 g
8,31 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,81 SVJ | 1,49 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
20,7 g
2,27 g |
10,9 g
1,2 g |
Bílkoviny | 8,4 g | 4,44 g |
Sůl | 0,237 g | 0,125 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů