Už jste ochutnali nový bezlaktózový jahodový jogurt, smetanovou Lahůdku a cottage s obsahem laktózy méně než 0,01 od Madety? Lipánka už jsem Vám představila v několika receptech a teď je nově na trhu právě smetanová Lahůdka a jogurt právě s jahodami. Vyšší obsah bílkovin zajistí bezlaktózový cottage. A kombinací těchto mléčných výrobků vznikl tento koláč, takový jsem si vždycky přestavovala, když ho z chlebníku ukradl Horáček Šebestové na výletě…. Pro děti ideální kombinace ke Dni dětí:)
- 2h
- 12 kusů
- náročné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
ovesné vločky jemné
bezlepkové
|
150 g |
ořechy lískové mleté
|
80 g |
tuk ztužený na pečení - Hera
bezmléčný Alsan či Prominea
|
100 g |
čekankový sirup
|
40 g |
Jahodová pěna | |
jogurt ochucený, jahoda
|
300 g |
zakysaná smetana
Lahůdka s příchutí jahoda bezlaktozová
|
2 kusy |
Cottage sýr
bezlktozový
|
360 g |
želatina plátková
|
6 kusů |
čekankový sirup
|
40 g |
citrónová šťáva
|
1 lžíce |
marmeláda jahodová, džem
|
1 lžíce |
Želé | |
Hello ovocný sirup
|
2 lžíce |
voda
|
220 ml |
želé cukrárenské červené
|
10 g |
cukr krupice
|
1 lžíce |
jahody
|
200 g |
Postup přípravy
-
Vločky a mleté oříšky smícháme s kousky vychladlého tuku a sirupem vytvoříme drobenkové těsto, které rovnoměrně upěchujeme na dno formy vyložené pečícím papírem. a upečeme při 175 stupních cca 15 minut v ovesnou sušenku. Necháme na mřížce úplně vychladnout.
-
Mléčné výrobky vyšleháme s čekankovým sirupem a citrónovou šťávou v hladký krém. a přišleháme rozpuštěnou želatinu (dle receptu na sáčku).
-
Formu s vychlazeným korpusem vymažeme po bocích troškou oleje a postupně vedle sebe skládáme řezem k olejované straně půlky jahod (mírně zatlačíme do korpusu). Opatrně doprostřed rovnoměrně rozetřeme mezi jahody jahodovou náplň a necháme cca 15 minut zamrazit. Nebo 2 hodiny zchladit v lednici až je povrch pevný.
-
Potřeme lžící jahodového džemu a poklademe ozdobně plátky jahod - klademe jeden kousek vedle druhého do kruhu a vytvoříme uprostřed kytičku.
-
Mezitím si připravíme želé, podle návodu na sáčku - směs smícháme s cukrem nebo sladidem v kastrůlku přidáme vodu se sirupem, za stálého míchání přivedeme k varu, jednu minutu povaříme a rychle stáhneme ze sporáku. Necháme tekuté želé cca 10 -15minut vychladnout. Je třeba to hlídat a vždycky to trochu promíchat. Když začne gelovatět, opatrně přelijeme plátky jahod na povrchu dortu. Necháme ve formě dort vychladit do druhého dne.
Makronutrienty
37%
18%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 911 kJ | 1 515 kJ |
Kalorická hodnota | 218 kcal | 362 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
13,1 g
5,71 g |
21,8 g
9,5 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,31 SVJ | 2,18 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
15,5 g
3,64 g |
25,8 g
6,05 g |
Bílkoviny | 6,37 g | 10,6 g |
Sůl | 0,256 g | 0,426 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů