Cizrnový humus

Jogínka

Účastní se soutěže: Chutné svačinky

Cizrnový humus

Recept na cizrnový humus, také spočítané jeho kalorie.

Mám ráda cizrnu ve všech podobách a samozřejmě i humus. Ten nejlepší humus umí udělat jen v Jordánsku, Izraeli nebo i jinde na Blízkém východě. Je ale velice snadné si ho udělat doma. Pojďme na to!

Postup přípravy

  1. Cizrnu namočíme alespoň na 12hod. do vody, nejlépe přes noc. Druhý den cizrnu propláchneme vodou a vaříme bez soli s jedlou sodou doměkka. Aby cizrna tolik nenadýmala, můžeme přidat bylinky(saturejku, bazalku, tymián). Cizrnu necháme při vaření jen lehce probublávat, čím měkčí bude cizrna, tím snadněji se bude mixovat. Po uvaření cizrnu osolíme a necháme ještě dojít pod pokličkou.

  2. Cizrnu necháme dobře vychladnout. Vychladlou cizrnu dáme do mixéru, přidáme tahini, utřený česnek s troškou soli a mixujeme. Postupně přidáváme studenou vodu (místo vody můžeme použít vychladlou vodu, ve které jsme cizrnu vařili). Čím je voda studenější, tím lepší je výsledek. Mixujeme tak dlouho, až nám vznikne hladká cizrnová kaše - humus.

  3. Humus případně dochutíme a podáváme na svačinku se zeleninou, mažeme na chleba, použijeme jako přílohu apod.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte