Fotogenické jídlo to není, ale dobré ano.
- 30m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Omáčka | |
---|---|
fazolové lusky mražené
|
400 g |
mléko polotučné 1,5% tuku
|
500 ml |
hladká mouka pšeničná
|
2 lžíce |
smetana na vaření
|
100 g |
citronová šťáva, čerstvá
|
2 lžíce |
cibule
|
1 kus |
sůl
|
2 špetky |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
Postup přípravy
-
Fazolové lusky zbavíme tvrdých konců a nakrájíme na kousky. Cibuli nakrájíme na drobno. Vložíme do hrnce, podlijeme cca 10 ml vody, osolíme, opepříme a dusíme až jsou fazolové lusky téměř měkké.
-
V mléce rozmícháme hladkou mouku a přilijeme k fazolkám. Necháme povařit zhruba 5 minut. Zjemníme smetanou a povaříme ještě asi 1 minutu. Dochutíme citronovou šťávou.
Servírujeme s vařeným bramborem.
-
Tip ro masožravce: Fazolková omáčka je také výborná s vařeným hovězím masem.
Makronutrienty
57%
27%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 309 kJ | 1 750 kJ |
Kalorická hodnota | 73,8 kcal | 418 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,11 g
2,98 g |
51,7 g
16,9 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,911 SVJ | 5,17 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,53 g
1,35 g |
14,4 g
7,63 g |
Bílkoviny | 4,31 g | 24,4 g |
Sůl | 0,255 g | 1,45 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů