Kombinace dýně a ostružin v tomto lowcarb dezertu lahodí nejen ústům, ale i oku...
Děkujeme Kateřině Tiché za luxusní sezónní recept :)
- 1h
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus 20 cm | |
---|---|
dýně Hokkaido
|
250 g |
mouka z lískových ořechů
|
100 g |
mouka kokosová
|
50 g |
máslo čerstvé
|
50 g |
voda horká
|
50 ml |
mléko plnotučné
|
150 ml |
vajíčka
|
3 kusy |
erythritol, sukrin
|
6 lžiček |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
|
1 lžička |
sůl
|
1 špetka |
Krém | |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
250 g |
tvaroh měkký tučný
|
250 g |
lučina
|
100 g |
ostružiny sušené mrazem
rozmixovat na pudr
|
3 g |
Navrch | |
ořechy lískové
|
3 g |
ostružiny sušené mrazem
pudr
|
1 g |
Postup přípravy
-
- do rozvírací formy (průměr 2O cm) scvakneme na dno pečicí papír, ráfek vymažeme máslem
- dýni zbavíme pecek a i s kůrou najemno nastrouháme
-
- ušleháme vejce s erythritolem a solí do husté pěny (1O min), přišleháme zchladlé máslo, horkou vodu, mouky s prdopem, jogurt/mléko a vmícháme dýni
-
- nakydáme (opravdu je to asi nejpřesnější výraz) do formy a lžící uhladíme, pečeme cca 4O minut na 16O°C (zkoušíme špejlí, případně dobu pečení prodloužíme), v pootevřené troubě necháme lehce zchladnout, když na to můžeme sáhnout, přendáme z formy na utěrku a necháme vychladnout, poté prořízneme napůl
-
- ušleháme šlehačku do 3/4 tuhosti, vešleháme tvaroh, sýr (odebereme část do zdobicího sáčku) a pudr, případně dosladíme čekankovým sirupem (ty ostružiny jsou fakt docela kyselé)
-
- namažeme spodní díl korpusu, přiklopíme vrchním, omažeme dokola a shora, ozdobíme bílým krémem, lískáči a troškou pudru
Makronutrienty
18%
22%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 923 kJ | 1 111 kJ |
Kalorická hodnota | 221 kcal | 265 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,87 g
2,52 g |
7,06 g
3,03 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,587 SVJ | 0,706 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
19,1 g
8,07 g |
22,9 g
9,72 g |
Bílkoviny | 7,17 g | 8,63 g |
Sůl | 0,272 g | 0,328 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů