Dýňový dort - LC

Laduš

Dýňový dort - LC

Tento nízkosacharidový dort je krásně vláčný a voňavý po skořici. Jeho chuť skvěle podtrhují vlašské ořechy, které k podzimu patří stejně jako dýně. Korpus je vydatnější s máslovým krémem, proto jsem nahoru zvolila pouze šlehačku a jemnou smetanovo-čokoládovou polevu. Malého množství kokosové mouky se bát nemusíte, nasaje vlhkost dýně. Zkuste a věřím, že si pochutnáte.

Postup přípravy

  1. Nejprve jsem si připravila dýňové pyré. Dýni jsem zbavila vnitřku se semínky a i se slupkou nakrájela na kostky, které jsem uvařila ve velmi mírně osolené vodě do měkka. Pak jsem vodu scedila a dýni rozmixovala tyčovým mixérem. Pyré jsem nechala vychladnout.

  2. Připravila jsem si všechny ostatní ingredience na korpus. Na dno dortové formy (mám o průměru 21 cm) jsem dala pečící papír a obruč zevnitř vymazala máslem. Zapnula jsem si troubu.

  3. Celá vejce jsem spolu s erythritolem a solí vyšlehala do pěny. Trvá to cca 8 - 10 minut. Potom jsem zašlehala pomerančovou šťávu, jogurt a dýňové pyré. Nakonec jsem postupně přidávala smíchané suché ingredience a vše důkladně promíchala vařečkou.

    Těsto jsem vylila do formy a vložila do předehřáté trouby. Pekla jsem na 180 stupňů 40 minut. Upečený korpus jsem nechala ve formě vychladnout.

  4. Připravila jsem si máslový krém. Změklé máslo jsem spolu s kakaem a erythritolem prošlehala ručním mixérem do požadované jemné konzistence.

    Rozevřela jsem formu, ze dna korpusu jsem sloupla pečící papír a korpus jsem vrátila zpět na dno formy. Rozřízla jsem jej a horní polovinu dala stranou. Spodní část korpusu jsem natřela většinou máslového krému. Přiklopila jsem horním dílem korpusu a potřela zbytkem krému. Korpus jsem zpět zaklapla do obruče.

  5. Připravila jsem si polevu. V malém kastrolku jsem zahřála smetanu s erythritolem. Pak jsem kastrolek odstavila z ohně a přidala nalámanou čokoládu. Míchala jsem, dokud nevznikla hladká jednotná hmota.

    Polevu jsem nalila na dort a vložila jsem jej do ledničky, než poleva trochu ztuhla.

  6. Z pomeranče jsem ukrojila tři kolečka, ze kterých jsem odstranila slupku a dužinu nakrájela na malé dílky. Dort jsem jimi ozdobila. S kůrou by to vypadalo nejspíš lépe, ale na talíři by mělo být jen to, co se dá sníst.

    Dort jsem nechala přes noc zaležet v ledničce.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte