Dýňové podzimní noky ve slané variantě – bez lepku, laktózy, vajec
Účastní se soutěže: Grilovací sezóna
Na sladko nebo slano? Zase jeden dýňový univerzální recept, tentokrát na odlehčené noky bez lepku, laktózy i vajec.
Varianta se slaninou a posekaným kadeřávkem zahřeje a na sladko s povidlím třeba jako teplý dezert...
- 2h
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Noky | |
---|---|
brambory vařené ve slupce
|
150 g |
dýňové pyré
|
150 g |
Cottage sýr
(Madeta, méně než 0,01 laktózy) – okapaného, rozmixovaného
|
150 g |
mouka rýžová
|
150 g |
sůl
|
2 špetky |
tymián čerstvý
|
1 snítka |
guma xantanová
|
6 g |
Navrch | |
slanina anglická
|
100 g |
kapusta kadeřavá, kadeřávek
|
100 g |
sůl
|
1 špetka |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
Postup přípravy
-
Z výše uvedených ingrediencí vytvoříme vláčné těsto, které necháme alespoň hodinu zatáhnout v mikrotenovém sáčku v lednici. Na pomoučené ploše si z válečku těsta vždy odkrojíme část, ze které vyválíme hádka, toho posekáme na 2 cm špalíčky a v rukou vyválíme nočky, na které obtiskneme vidličkou do kříže, aby se na noky po uvaření lépe chytala omáčka atd..
-
Vaříme v jemně probublávající horké vodě cca 3-4 minuty. Vyndáme opatrně pomocí síta a servírujeme na slano se slaninou a kapustou či sladko nebo s rajčatovou omáčkou apod.
-
Rozškvaříme slaninu a přidáme posekanou kadeřavou kapustu, opékáme - dochutíme solí, pepřem, případně šalvějí a promícháme s nočky.
Makronutrienty
65%
17%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 697 kJ | 2 820 kJ |
Kalorická hodnota | 167 kcal | 674 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
22,3 g
0,948 g |
90,1 g
3,84 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,23 SVJ | 9,01 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,02 g
2,73 g |
24,4 g
11,1 g |
Bílkoviny | 5,76 g | 23,3 g |
Sůl | 0,801 g | 3,24 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů