Dort z křehkého těsta s citrónovo-borůvkovým máslovým krémem

Kateřina Gallinová

Účastní se soutěže: V kuchyni s láskou

Dort z křehkého těsta s citrónovo-borůvkovým máslovým krémem

Dcera se na dorty raději dívá, než je jí (víc si letos užila obědové řízečky), ale i tak je to od doby, co umí mluvit, pokaždé veliké plánování, jaký k narozeninám chce. Loni to byl malinový jednorožec, letos borůvkovo-citrónové srdce. A na mě pak zbývá "jen" vymyslet praktické provedení a realizovat ho.

Postup přípravy

  1. Najemno rozemelte v sekacím nástavci nebo v mixéru mandle a kešu, přidejte vejce, máslo a najemno nasteouhanou kůru z 1 bio (chemicky neošetřeného) citrónu a mixujte, dokud se neutvoří těsto. Uložte ho do mrazničky, dokud se nezpevní, případný uvolněný tuk zapracujte. Poté z těsta vytvořte 3 plochá srdce. Část těsta rozválejte mezi pečicími papíry, horní papír odlepte a placku těsta nechejte v mrazničce na prkénku zpevnit. Nakonec z placky vykrojte srdce (dobře to půjde podle šablony z pečicího papíru, na normální papír se těsto lepí) a jeho povrch propíchejte vidličkou, aby se při pečení nevyboulilo. Poslední srdce mi dalo nejvíc práce, protože jsem použila veškeré těsto (žádné mi nezbylo), takže to byla trochu piplačka, ale těsto se velmi dobře spojuje a jde znovu vyválet. Srdce upečte postupně po jednom v troubě rozpálené na 180 °C, každé bude hotové za přibližně 15 až 20 minut, jakmile začne na okrajích hnědnout. Během pečení sušenkové těsto pouští bublinky tuku, ten se ale po upečení, během chladnutí, vstřebá. Srdce po vyjmutí z trouby z plechů nesundávejte, nechejte je na nich vychladnout, aby se nerozlámala.

  2. Do kastrůlky nasypejte (nerozmražené) borůvky, přidejte šťávu z 1 citrónu a špetku soli a vše svařte na přibližně čtvrtinu objemu. Borůvky během vaření míchejte a rozmačkávajte. Vzniklou mazlavou kaši nechejte mírně zchladnout a poté ji propasírujte přes jemné sítko. Vzniklá hustá citrónovo-borůvková povidla nechejte úplně vystydnout.

  3. Změklé máslo pokojové teploty šlehejte vysokou rychlostí přibližně 10 minut se žloutky a případným sladidlem (lze ho vynechat a nebo pro nízkosacharidvou verzi použít na moučku rozmixovaný erythritol), směs výrazně zvětší svůj objem. Poté po částech zašlehejte kokosový krém (pevnější část vychlazeného kokosového mléka bez aditiv). Na potravinářskou fólii odeberte přibližně půl hrnku bílého krému. Do zbylého krému v míse vešlehejte vrchovatou lžíci citrónovo-borůvkových povidel a na druhou fólii odložte zhruba půl hrnku světle fialového krému. Do většiny světle fialového krému v míse pak zašlehejte zbylá citrónovo-borůvková povidla a vzniklý tmavší růžovo-fialový krém přesuňte na třetí kus fólie.

  4. Každou barvu krému zvlášt zabalte do fólie, bude se vám pak s nimi lépe pracovat, na jednom konci fólii těsně u krému ustřihněte a podle potřeby je vkládejte do zdobicího sáčku se zvolenou špičkou. Velmi opatrně přesuňte jedno srdce z křehkého těsta na servírovací podnos, nastříkejte na ně 2/5 nejtmavšího krému a navrch opatrně položte druhé srdce. Na to nastříkejte další 2/5 tmavého krém a na něj položte poslední srdce. Nahoru ozdobně nastříkejte růže a pusinky ze všech tří barev krémů (postup balení krému do fólie a tvoření růžiček naleznete například v tomto videu https://www.youtube.com/watch?v=3mPJJO8JyW0 na Youtube, já se to právě podle takových videí naučila). Nakonec dort ozdobte borůvkami a meduňkou a uložte ho do chladničky, aby krémy zpevnily.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte