Pizzu milujeme...s červenou i bílou omáčkou.
Zde máte recept na smetanovou omáčku, je variabilní dle vašich chutí a možností.
- 1h:30m
- 2 kusy
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
hladká mouka pšeničná
|
400 g |
droždí sušené
|
10 g |
sůl
|
2 špetky |
olivový olej panenský
|
2 lžíce |
voda vlažná
|
250 ml |
Omáčka | |
olivový olej panenský
|
1 lžíce |
cibule
|
1 kus |
česnek stroužky
|
2 kusy |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
50 ml |
tymián sušený
|
0,3 lžičky |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
sůl
|
1 špetka |
čerstvý krémový sýr
|
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Droždí rozpustíme ve vodě, přidáme vše ostatní a vypracujeme hladké těsto. Mísu zakryjeme utěrkou či fólií a necháme asi hodinu v teple vykynout.
-
Mezitím si připravíme omáčku: na oleji orestujeme cibuli, česnek a přidáme ostatní suroviny. Necháme povařit, vypneme a přidáme lučinu (nemusí být). Vše rozmixujeme dohladka.
-
Ricottu smícháme se solí a tymiánem.
-
Vykynuté těsto rozdělíme na 2 díly, každý zvlášť roztáhneme na pečící papír do velkého kruhu.
Potřeme omáčkou, poklademe plátky mozzarelly a naklademe kopečky ricotty.
-
Pečeme na maximum asi 15 minut dozlatova.
Podáváme ihned z trouby, doplníme salátem z čerstvé zeleniny.
Makronutrienty
67%
13%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 090 kJ | 4 800 kJ |
Kalorická hodnota | 261 kcal | 1 147 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
35 g
0,819 g |
154 g
3,61 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,5 SVJ | 15,4 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,8 g
2,26 g |
47,7 g
9,95 g |
Bílkoviny | 6,6 g | 29 g |
Sůl | 0,445 g | 1,96 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů