Čokoládové dortíky ve sklenici

Kateřina Gallinová

Účastní se soutěže: Zdravě s Goodie

Čokoládové dortíky ve sklenici

Hledáte snídani nebo svačinu, kterou si můžete nachystat předchozí den a pak ji jen popadnout z ledničky a sníst hned nebo si vzít s sebou na cesty? A máte rádi čokoládu? Pak jste natrefili na správný recept. Dortíky ve sklenici vydrží v pořádku několik hodin. Patří mezi jednu z oblíbenějších školních svačin mojí dcerky. Co nedojí, odpoledne donese zpátky domů a stále to vypadá poživatelně a chutná výborně.

Postup přípravy

  1. Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Z bílků vyšlehejte se špetkou soli pevný sníh.

  2. V míse šlehejte změklé máslo se žloutky, až směs mírně nabyde na objemu. Pomalu za stálého šlehání přilévejte vlažnou rozpuštěnou čokoládu. Musí být tekutá, ale ne horká, aby se máslo nerozteklo a žloutky nesrazily.

  3. Opatrně po částech zapracujte stěrkou sníh, aby těsto zůstalo co nejvíce nadýchané, ale zároveň bylo rovnoměrně promísené.

  4. Čokoládové těsto rozdělte do 4 nižších zavařovacích sklenic s rovnými okraji (bez zúžení hrdla), lépe se do nich rozděluje těsto a dortíky snáz jí. Plňte je nanejvýš do dvou třetin výšky, aby těsto při pečení nepřeteklo.

  5. Sklenice s těstem vložte do trouby rozehřáté na 130 °C a dortíky pečte 30 až 35 minut. Poté je vyndejte a nechejte zchladnout na pokojovou teplotu, mírně klesnou. Nakonec sklenice zavíčkujte a uložte do chladničky, dortíky zpevní.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte