Vynikající lowcarb dort - udělala jsem dle sebe, intuitivně a poprvé, ne naposledy. Ta chuť másla, kokosu a citronu je dohromady dokonalá.
- 30m
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
mandle mleté
nebo jiné ořechy
|
250 g |
kokos sušený, strouhaný
|
80 g |
máslo čerstvé
|
200 g |
mléko plnotučné
|
5 lžic |
rum (originál tuzemský)
|
2 lžíce |
Náplň | |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
1 kus |
tvaroh měkký tučný
|
1 kus |
mascarpone
|
1 kus |
xylitol
|
1 lžíce |
citronová šťáva, čerstvá
|
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Mleté mandle si navlhčíme mlékem s rumem, přidáváme postupně.
Smícháme s máslem, sladidlem a vypracujeme vláčné těsto jako linecké.
Natlačíme do formy 23 cm, kterou jsme vystlali pečícím papírem.
Dáme zatím do mrazáku.
-
Mezitím si ušleháme na krém: šlehačku + lžíci sladidla do tuha, opatrně přišleháme ostatní suroviny. Dle chuti přisladíme.
-
Na korpus natřeme krém, ozdobně uděláme vidličkou vroubky, lehce poprášíme kokosem a ozdobíme citronem, limetkou, kiwi - co máme a ladí do žluta.
Dáme přes noc ztuhnout a těšíme se :)
Makronutrienty
14%
14%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 768 kJ | 1 956 kJ |
Kalorická hodnota | 423 kcal | 468 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,79 g
2,64 g |
8,62 g
2,93 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,779 SVJ | 0,862 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
41,3 g
21,4 g |
45,7 g
23,7 g |
Bílkoviny | 7,94 g | 8,79 g |
Sůl | 0,082 g | 0,091 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů