CHuťově zajímavé a svěží kuře, dietní a rychlý oběd.
- 30m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
kachní stehenní řízky
|
300 g |
bílý jogurt řeckého typu nízkotučný
|
150 g |
kurkuma mletá
|
2 lžíce |
citrónová kůra
|
1 lžíce |
citrónová šťáva
|
2 lžíce |
škrob jemný
|
1 lžíce |
čerstvá máta
|
4 snítky |
rýže jasmínová bílá
|
160 g |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
chilli sušené mleté
|
2 špetky |
Postup přípravy
-
Do misky připravíme marinádu z jogurtu, kurkumy, škrobu, citronové šťávy a citronové kůry.
-
Maso okořeníme solí, pepřem a chilli. Vložíme do misky s marinádou. Dbáme na to, aby marináda pokryla celé maso. Necháme v chladu odležet alespoň ½ hodiny.
-
Rýži nasypeme do hrnce a lehce nasucho osmahneme až se mírně zbarví. Podlijeme trochou vývaru, osolíme, přidáme mátu a dusíme. Postupně přiléváme vývar, vždy jen trochu, aby se rýže dusila s malým množstvím vývaru. Během vaření rýži mícháme, aby se nepřipalovala.
-
Zatím co se rýže dusí, potřeme kapkou oleje dno pekáčku. Na sporáku pekáč rozpálíme, vložíme maso kůží dolů a počkáme až se zatáhne.
-
Pekáč přesuneme do trouby vyhřáté na 160 – 170 ºC. Pečeme cca 10 minut. Pak maso otočíme kůží nahoru, zvýšíme teplotu v troubě na 190 ºC, Pokud můžeme, zapneme multifunkci, aby se maso pěkně opeklo a zbarvilo dozlatova.
-
Pekáč přesuneme do trouby vyhřáté na 160 – 170 ºC. Pečeme cca 10 minut. Pak maso otočíme kůží nahoru, zvýšíme teplotu v troubě na 190 ºC, Pokud můžeme, zapneme multifunkci, aby se maso pěkně opeklo a zbarvilo dozlatova.
-
Tip
Servírujeme ozdobené čerstvými lístky máty, která dodá jídlu svěží chuť.
Makronutrienty
47%
22%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 101 kJ | 3 729 kJ |
Kalorická hodnota | 263 kcal | 891 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
22,6 g
0,888 g |
76,6 g
3,01 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,26 SVJ | 7,66 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
14,8 g
4,49 g |
50,1 g
15,2 g |
Bílkoviny | 10,6 g | 35,8 g |
Sůl | 0,976 g | 3,31 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů