Dobrý chléb se dá upéct i bez žitného kvásku a velké dřiny.
A tenhle musí hóóódně rychle vychladnout, protože hladovci už se srocují na večeři, takže šup s ním na vzduch.
- 4h:30m
- 20 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
chlebová mouka pšeničná
|
1 hrnek |
hladká mouka pšeničná
|
2 hrnky |
hladká mouka žitná celozrnná
|
0,5 hrnku |
droždí kostka
|
0,5 kusu |
sůl
|
2 lžičky |
kmín drcený
|
2 lžičky |
anýz
|
1 lžička |
sladěnka, sladový výtažek
|
10 g |
olej řepkový
|
1 lžíce |
ocet kvasný lihový
|
1 lžíce |
voda vlažná
|
1,5 hrnků |
Postup přípravy
-
Zpracovat a nechat 3 hodiny kynout, pak vyklopit na pomoučený vál a popřekládat, přiklopit mísou a nahřát troubu i s pekáčem a s víkem na 230 stupňů asi půl hodiny, pak do nahřátého pekáče vpravit těsto, přiklopit a péct 30 minut na 230, pak odklopit a dopéct 15 minut na 220 stupňů.
-
Pozn.: Používám sklokeramickou mísu i s víkem Simax, objem 2,4l.
Makronutrienty
81%
13%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 861 kJ | 390 kJ |
Kalorická hodnota | 206 kcal | 93,1 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
39,5 g
0,971 g |
17,9 g
0,439 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,95 SVJ | 1,79 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,15 g
0,244 g |
1,43 g
0,11 g |
Bílkoviny | 6,23 g | 2,82 g |
Sůl | 1,36 g | 0,615 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů