Zkuste tento můj nízkosacharidový koláč...dezert pro návštěvu, snídani ke kávě...
@veseleavokado
- 1h
- 12 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
mandle mleté
|
140 g |
mandlová mouka odtučněná
|
110 g |
máslo čerstvé
|
100 g |
vajíčka
|
2 kusy |
xylitol, cukr březový
|
1 lžíce |
skořice mletá
|
1 lžička |
Ovocná náplň | |
lesní ovoce směs mražená
|
200 g |
mražené borůvky
|
400 g |
voda
|
200 ml |
xylitol, cukr březový
|
1 lžíce |
želatina plátková
|
6 kusů |
Krém | |
zakysaná smetana
|
300 g |
tvaroh měkký tučný
|
150 g |
mascarpone
|
250 g |
želatina plátková
|
6 kusů |
xylitol, cukr březový
|
1 lžíce |
vanilkový extrakt
|
0,5 lžičky |
citronová šťáva, čerstvá
|
1 lžička |
Ještě | |
ovoce sušené mrazem, lyofilizované
|
10 g |
marmeláda ovocná, džem
Jahodová LC marmeláda
|
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Suroviny na korpus smícháme a vypracujeme v těsto. Necháme alespoň 30 min odležet v chladu.
Formu vymažeme máslem a vysypeme odtučněnou mandlovou moukou.
-
Těsto rozválíme mezi dvěma pečícími papíry a přeneseme do formy. Těsto tam můžeme i namačkat. Propíchneme sem tam vidličkou a
Pečeme na 180°C cca 6 min a dopečeme na 160°C dalších 10 min.
Necháme vychladit a pomažeme domácí marmeládou. (Jahodová)
-
Ovocnou náplň připravíme zahřátím ovoce v hrnci. Podlijeme vodou a osladíme. Želatinu připravíme dle návodu a přidáme do teplého (ne horkého) rozvaru. Nalijeme na připravený korpus a dáme na chvíli do mrazáku zatuhnout.
-
Krémovou náplň připravíme zahřátím všech surovin, kromě želatiny. Směs nesmíme vařit, musí být jen tekutá. Nakonec přidáme želatinu připravenou dle návodu výrobce a nalijeme na ovocnou vrstvu.
Necháme zatuhnout a ozdobíme dle volby (*mrazem sušené ovoce a rozmarýn)
Makronutrienty
29%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 095 kJ | 1 915 kJ |
Kalorická hodnota | 262 kcal | 458 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
11,7 g
4,35 g |
20,4 g
7,61 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,17 SVJ | 2,04 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
22 g
8,24 g |
38,5 g
14,4 g |
Bílkoviny | 6,17 g | 10,8 g |
Sůl | 0,062 g | 0,109 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů