Cheesecake s lemon curdem - LC

Laduš

Cheesecake s lemon curdem - LC

Cheesecake s citrónovým krémem nebo jen citrónový cheesecake... velmi lahodný low carb dezert, doporučuji. :)

Cheesecake je dezert původně ze starověkého Řecka. V počátcích byl pouze pečeným dezertem, v současné době jsou varianty i nepečené. Původní receptura sestávala ze dvou vrstev - korpusu a krému, lze jej ale obohatit i o třetí vrstvu. Korpus lze vytvořit buď nadrcenými sušenkami s máslem (pokud nemáte LC sušenky, lze použít ořechy) - vhodné pro pečenou i nepečenou variantu, nebo z křehkého těsta - pečená varianta.

Postup přípravy

  1. Vlašské ořechy jsem najemno namlela, přidala sůl, erythritol a nakonec rozpuštěné máslo. Vše jsem důkladně promíchala a dala do máslem vymazané dortové formy. Mám o průměru 21 cm. Směs jsem ve formě rovnoměrně rozetřela lžící.

    Formu s těstem jsem vložila do předehřáté trouby a pekla 10 minut na 180 stupňů. Pak jsem nechala korpus trochu vychladnout.

  2. Zatímco korpus chladnul, připravila jsem si krém. V míse jsem důkladně promíchala mascarpone, ricottu, tvaroh a cukr, aby vznikla hladká směs. Pak jsem přidala vanilku a citrónovou šťávu, opět důkladně promíchala a nakonec po jednom přidávala vejce. Když přidáváte vejce, musíte míchat ručně, opatrně a ne moc dlouho, protože nechceme do krému nahnat vzduch. To by se pak mohlo stát, že by se při pečení nafouknul a potom by nám spadnul.

    Krém jsem nalila na korpus a opět vložila do předehřáté trouby.

  3. Cheesecake se peče ve vodní lázni. Pára mu dodá potřebnou jemnost a krém se nevysuší. Na dno trouby jsem dala plech s vodou. Ale můžete také formu obalit alobalem (aby do ní nenatekla voda) a vložit na plech s vodou.

    Teď k době pečení. Na internetu se názory různí. Našla jsem, že se má péct 10 minut při 160 - 180 stupních, pak teplotu snížit na 120 - 160 stupňů a péct dalších 35 minut.

    Bohužel mám starou plynovou troubu, kde nelze nastavit teplotu. Mám tam 8 stupňů (na 8 peču maso, na 7 dezerty, na 6 jen některé vánoční cukroví).

    Takže prvních 10 minut jsem pekla na st. č. 7 a pak teplotu snížila na st. č. 6. Jenomže... po 35 minutách byl krém stále úplně syrový, takže jsem teplotu zvýšila opět na st. č. 7 a pekla ještě půl hodiny. Příště to nechám na tu sedmičku celou dobu a uvidím. Ona ta pára přece jen to pečení zpomaluje.

    Důležité je cheesecake nepřepéct, aby nebyl suchý. Že je hotový poznáte tak, že když poklepete na formu, tak se krémová vrstva chvěje. Nebojte, ono to pak v lednici ještě ztuhne.

    Během pečení troubu neotvírejte, až tak 10 minut před dopečením.

    Po upečení jsem cheesecake nechala vychladnout v troubě s otevřenými dvířky. Až měl pokojovou teplotu, dala jsem ho do lednice přes noc.

  4. Na druhý den jsem připravila lemon curd. V kastrolku jsem smíchala žloutky, erythritol, citrónovou šťávu a kůru. Kastrolek jsem vložila do vodní lázně a za stálého míchání jsem směs zahřívala do zhoustnutí. 6 minut. A zhoustlo mi to opravdu hodně. Pozor, nesmí se to vařit, aby se vám neudělaly cucky.

  5. Poté jsem kastrolek vyjmula z vodní lázně a postupně jsem do krému vmíchala na kostičky nakrájené máslo.

    Citrónový krém jsem navrstvila na cheesecake a uhladila stěrkou.

    Přikryla jsem jej fólií a vložila do lednice ještě na pár hodin, aby lemon curd ztuhnul.

    Při krájení používejte nahřátý ostrý nůž. Tak docílíte ostrých řezů.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte