Pokrmy z mletého masa jsou u nás doma velice oblíbené. A což teprve, když mám možnost nechat si u řezníka pomlít maso na počkání a podle vlastního výběru. To prostě nemá chybu.
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
maso mleté
|
600 g |
brambory konzumní pozdní
syrová brambora (najemno nastrouhat)
|
1 kus |
sýr eidam 45%, strouhaný
|
100 g |
vajíčka
|
2 kusy |
česnek stroužky
|
3 kusy |
cibulka jarní, sečka
|
2 kusy |
strouhanka
|
3 lžíce |
směs koření na mleté maso
|
1 lžička |
sůl
|
2 špetky |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
slanina anglická
|
200 g |
Salát | |
brambory vařené ve slupce
|
1 kg |
olej řepkový
|
1 lžíce |
cibule
|
2 kusy |
nakládané kyselé okurky
|
3 kusy |
hořčice plnotučná
|
2 lžičky |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
Postup přípravy
-
Maso důkladně promícháme se solí, kořením, česnekem, cibulkou, strouhankou, vejci a sýrem. Hotovou směs necháme v lednici rozležet nejlépe do druhého dne.
-
Pak tvoříme vlhkýma rukama podlouhlé šišky, které obalíme v anglické slanině a skládáme do pekáčku. Jen lehce podlijeme vodou a pečeme zakryté na 180 stupňů asi 15 minut, pak odklopíme a dopečeme do barvy.
-
Teplý bramborový salát: cca 1kg brambor uvaříme ve slupce, ihned zchladíme, oloupeme a nakrájíme ozdobným nožem nebo projedeme na kolečku jako na klasický salát . Na oleji necháme zesklovatět 2 nadrobno pokrájené větší cibule a hned ještě teplé i se zbytkem oleje přidáme k bramborám. Pak přisypeme ještě asi 3 na kostičky pokrájené sterilované okurky, přidáme 2 lžičky plnotučné hořčice, trochu nálevu z okurek, sůl, pepř, cukr a ocet dle chuti.
Makronutrienty
39%
26%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 683 kJ | 4 409 kJ |
Kalorická hodnota | 163 kcal | 1 054 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
11,1 g
0,977 g |
71,8 g
6,3 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,11 SVJ | 7,18 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10 g
4,16 g |
64,7 g
26,8 g |
Bílkoviny | 7,33 g | 47,3 g |
Sůl | 0,693 g | 4,47 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů