Můžete tomu říkat pljeskavica nebo čevabčiči nebo prostě válečky z mletého masa...rychlé a u nás oblíbené lowcarb jídlo.
Recept od Aleny Vaňousové, děkujeme :)
- 20m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Směs | |
---|---|
maso mleté
|
500 g |
vajíčka
|
2 kusy |
zakysaná smetana
|
100 g |
sůl
|
2 špetky |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
cibule
|
1 kus |
vepřové sádlo
|
1 lžička |
česnek stroužky
|
2 kusy |
bylinky čerstvé směs
|
1 hrst |
mouka dýňová
|
10 g |
Příloha | |
dýně máslová
|
400 g |
sůl
|
1 lžička |
chilli sušené mleté
|
1 špetka |
česnek sušený / granulovaný
|
1 lžička |
vepřové sádlo
|
1 lžička |
Postup přípravy
-
Směs: půl kila mletého směs hovězího a vepřového, 2 vejce, cca 100 g jogurtu nebo zakysané smetany, sůl, pepř, osmažená cibule, 2 stroužky česneku, nasekaná petrželka, majoránka, tymián (vše čerstvé z balkónu, ale může být i sušené). Na zahuštění jsem přidala cca 1 lžíci dýňové mouky (může být i lněná nebo slunečnicová).
-
Masovou směs jsem měla připravenou v lednici od rána. Když nastal hlad, tvořila jsem z masa válečky o velikosti palce a smažila jsem je na pánvi stejně jako jsem na druhé pánvi připravila máslovou dýni cca 400 g, oloupanou, vydlabanou a nakrájenou na kostky se solí, trochou chilli a sušeného česneku.
-
Kdybych měla víc času, dala bych oboje upéct do trouby nebo na gril. Podávala jsem s dijonskou hořčici a s pikantním ajvarem.
Makronutrienty
18%
35%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 724 kJ | 4 495 kJ |
Kalorická hodnota | 173 kcal | 1 074 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,74 g
1,18 g |
29,4 g
7,35 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,474 SVJ | 2,94 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,7 g
4,38 g |
79,1 g
27,2 g |
Bílkoviny | 9,56 g | 59,4 g |
Sůl | 0,771 g | 4,79 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů