Oběd, který milují všichni! Kuba, stejně jako většina dětí, nemá rád špek a "tlusté" maso. Když o něm ale neví, zbaští všechno bez problémů. A pak taky v případě, že je to "tlusté" tak pěkně vypečené, že už vlastně ani "tlusté" není. Takže když vypadá bůček takhle, baští, až se mu dělají boule za ušima.
- 2h
- 6 porcí
- náročné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
vepřový bok, bůček
|
1 kg |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
2 špetky |
kmín drcený
|
1 lžička |
paprika sladká mletá uzená
|
1 lžička |
olej řepkový
|
1 lžíce |
Brambory | |
brambory konzumní pozdní
|
1 kg |
sůl
|
2 špetky |
kmín drcený
|
0,5 lžičky |
Zelenina | |
mrkev
|
3 kusy |
fazolové lusky čerstvé
|
200 g |
cibule
|
0,5 kusu |
máslo čerstvé
|
2 lžíce |
cukr krystal
|
2 lžíce |
sůl
|
1 lžička |
kořenicí směs kari, jemné
|
1 lžička |
kmín drcený
|
1 lžička |
Vegeta
|
1 lžička |
bylinky čerstvé směs
|
1 hrst |
jíška světlá
|
10 g |
Postup přípravy
-
Bůček nařežeme na cca 2,5-3cm silné plátky, podélně prořízneme na tři prameny, které zapleteme jako vánočku a konec zajistíme párátkem nebo kouskem provázku. Okořeníme dle chuti (já dala drcený kmín, mletý černý pepř, trochu uzené mleté papriky a trochu soli), pokapeme olejem a důkladně vše vetřeme do masa. Můžeme ihned péct, ale já nechávám přes noc rozležet v ledničce.
-
Brambory: oloupeme a nakrájíme na čtvrtky, vložíme do pečícího sáčku, osolíme, lehce posypeme drceným kmínem a na ně naskládáme připravené bůčkové copy. Uložíme do pekáčku, sáček uzavřeme, několikrát propíchneme jehlou a pečeme asi 1 a půl hodinky na 180 stupňů.
Tento způsob přípravy má tu výhodu, že maso nemusíme podlévat, v sáčku si uchová veškerou šťávu.
-
Mrkev očistíme a nakrájíme na půlkolečka. Na másle dozlatova osmažíme cibulku, vsypeme mrkev a zarestujeme, přisypeme cukr, kari koření, kmín, mletý pepř a sůl, zalijeme vodou tak, aby byla mrkev ne zcela ponořená a za občasného promíchání dusíme pod pokličkou do poloměkka.
-
Fazole překrájíme, vsypeme do vroucí osolené vody a vaříme do poloměkka. Poté scedíme, zchladíme ve studené vodě a opět slijeme.
Když je mrkev téměř měkká, vsypeme k ní do hrnce vařené fazolky, dochutíme solí, pepřem, Vegetou a bylinkami (používám např. provensálské).
Dle potřeby tekutinu zredukujeme. Prostě odklopíme pokličku, přidáme plotně na výkonu a neopomeneme míchat, a to do té doby než se nám zdá množství tekutiny přijatelné. Poté zahustíme hotovou jíškou.
Makronutrienty
35%
19%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 790 kJ | 3 482 kJ |
Kalorická hodnota | 189 kcal | 832 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
11 g
1,75 g |
48,5 g
7,71 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,1 SVJ | 4,85 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
14,1 g
3,44 g |
61,9 g
15,1 g |
Bílkoviny | 6 g | 26,4 g |
Sůl | 0,693 g | 3,06 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů