BRAMBOROVÉ HALUŠKY

Danula

BRAMBOROVÉ HALUŠKY

Už od malička byly halušky moje nejoblíbenější jídlo. A bylo mi úplně fuk, jestli byly s uzeným, s klobásou, se zelím, s cibulkou nebo třeba s bryndzou.

Cpala jsem se až se mi dělaly boule za ušima. A co k tomu dodat? V tomhle ohledu se vůůůbec nic nezměnilo.

Postup přípravy

  1. Brambory nastrouháme na takovém tom struhadle s "hvězdičkami" (strouhá hodně jemně, téměř na kaši), vodu z nich neslíváme! Nasypeme do nich hladkou mouku, přidáme vejce, osolíme a promícháme v těsto (ne řídké ani husté)

  2. Dáme vařit osolenou vodu, tak 2-3 litry. Do vařící vody házíme nožem omočeným v horké vodě malé nočky z prkénka, které jsme si předtím také ponořili do horké vody a pak teprve na něj rozetřeli těsto. Takhle to dělala moje babička a po ní i moje maminka. já tak šikovná nejsem, takže jsem si pořídila síto na halušky a pomocí něj těsto protlačuji do vroucí vody. Halušky vaříme cca 8 minut (až vyplavou).

  3. Poté je vylovíme cedníkem a ihned prolijeme omastkem s opečenou slaninou či špekem, aby se nám neslepily.

  4. A teď už je jen na nás, zda je smícháme s překrájeným kysaným zelím nebo s dušeným, jestli si na ně dáme cibulku nebo bryndzu...

    Kuba si nemohl vybrat, takže si nakonec naložil od každého trochu:)

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte