Boršč
Tradiční recept z červené řepy ve vegetariánské úpravě! O bílkovinu však nouzi nemá, tu plně supluje Šmakoun, který z polévky udělá hlavní chod, a přitom jí zachová lehkost.
Za recept děkujeme Evě Dosedělové z Hubneme zdravě s labužnicí Evelynou.
- 30m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Boršč | |
---|---|
bílkový sýr (šmakoun) mexico
|
300 g |
celer
|
100 g |
červená paprika
|
100 g |
petržel kořenová
|
100 g |
hlávkové bílé zelí
|
100 g |
červená řepa, předvařená
|
500 g |
cibule
|
70 g |
česnek stroužky
|
3 kusy |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
nové koření mleté
|
0,5 lžičky |
paprika sladká mletá
|
1 lžička |
bobkový list celý sušený
|
4 kusy |
rajčatové pyré, passata
|
500 g |
zakysaná smetana
|
30 g |
bujón zeleninový
|
500 g |
olivový olej
|
10 g |
petrželka, petrželová nať
|
1 hrst |
voda
|
400 ml |
Postup přípravy
-
Cibuli a česnek nakrájejte najemno, kořenovou zeleninu, papriky, zelí na kostky. Vše nechte restovat na oleji. Přidejte koření a zalijte bujónem, rajskou šťávou nebo rajčatovým pyré a nechte asi 15 minut probublávat na mírném ohni.
-
Postupně přidejte kostičky vařené červené řepy i Šmakouna a necháme ještě pár minut provařit. Podle potřeby ještě podlijte vodou, kdyby se vám polévka zdála až příliš hustá. Nechte ji na chladnějším místě uležet, aby se v ní všechny chutě pěkně propojily. Servírujte se zakysanou smetanou a petrželkou.
Makronutrienty
69%
20%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 228 kJ | 1 564 kJ |
Kalorická hodnota | 54,4 kcal | 374 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,55 g
1,93 g |
58,7 g
13,3 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,855 SVJ | 5,87 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,4 g
0,311 g |
9,64 g
2,13 g |
Bílkoviny | 2,51 g | 17,2 g |
Sůl | 0,505 g | 3,46 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů