Bílkové škvarkové placky

Kateřina Gallinová

Bílkové škvarkové placky

Jak asi bílkové škvarkové placky chutnají? Nu, po použitých surovinách. Zařadila jsem je do kategorie Pečivo, protože právě tak je používám. Nicméně budu naprosto upřímná, nečekejte nic strukturou podobného klasickému chlebu. Možná vám ale zachutnají tak jako mně a mé dcerce. Placky se dají jíst jen tak samotné a nebo třeba namazané pomazánkou či paštikou. A smažený chléb ve vajíčku a zapečené sandwiche se šunkou a sýrem, představte si to, z nich jdou připravit také.

Jestliže si vaše trávení aktuálně moc nerozumí s vlákninou (stejně jako to moje), ale přesto vás honí chutě na pečivo, tak bílkové škvarkové placky zkusit rozhodně musíte. Pokud se vám nedaří ani na nízkosacharidové či keto stravě vyřešit zácpu, cesta dostatku solení a omezení všech zdrojů rostlinné vlákniny může být ta pravá pro vás. A tyto placky stoprocentně zapadají i do čistě živočišné (carnivore) stravy.

Postup přípravy

  1. Bílky vyšlehejte s 1 lžičkou soli na pevný sníh.

  2. Šlehač nastavte na co nejnižší otáčky a do sněhu opatrně zapracujte jemně mleté škvarky pokojové teploty. Sněhové těsto ihned rozetřete na pomaštěný pečicí papír položený na plechu a neprodleně vložte do trouby rozehřáté na 160 °C. Těsto nenechávejte zbytečně stát, jinak začne klesat a uvolňovat tekutinu.

  3. Placku pečte přibližně 40 minut. Pokud bude na spodní straně mokrá, na posledních 10 minut ji otočte papírem nahoru.

  4. Upečenou placku vytáhněte z trouby a položte ji papírem nahoru na rozloženou bavlněnou utěrku. Papír sloupněte a vyhoďte.

  5. Placku nechejte vychladnout a poté ji nakrájejte na čtverce.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte