Potřebovala jsem rychlý dortík na oslavu svátků našich ratolestí, klasické tiramisu jsem neměla ani nepamatuji, určitě více jak 5 let a nějak na něj přišla chuť, přemýšlela jsem jak to udělat, aby rozdíl nebyl znát. Musím říct, že tohle je naprostá bomba a jsem z něj nadšená, udělám si ho jen sama pro sebe a nikomu nedám ani drobeček ???? Nezůstal z něj ani kousek, nadšení gratulantů bylo obrovské a to žádné omezení nemají, takže to považuji za obrovský úspěch, rozhodně jej budeme často opakovat je luxusní a na přípravu rychlý. Pro chuť krému jsou zásadní suroviny, které najdete v poznámce, rozdíl v chuti kokosového mléka je značný a zrovna tak jeho schopnost našlehání.
- 2h
- 12 kusů
- náročné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
vajíčka
|
4 kusy |
hladká mouka špaldová
|
120 g |
panela, třtinová šťáva sušená
|
90 g |
sůl
|
1 špetka |
Na polití | |
káva silná, hotový nápoj
|
1,5 dl |
rum (originál tuzemský)
|
2 lžíce |
Krém | |
kokosové mléko
Kokosové mléko 400ml Real Thai
|
800 ml |
kakaové máslo
Vím, že ten dotaz přijde, tak napíši odpověď rovnou, pokud si chcete vážně pochutnat sežeňte si všechny ingredience a ničím nenahrazujte, kakaové máslo jde zakoupit vážené ve zdravých výživách nebo na webu, kde mají i prodejní místa, já používám toto: htt
|
70 g |
limetková šťáva
|
1 lžička |
máslo bambucké
5 polévkových lžiček bambuckého másla Purity Vision, jiné vážně ne, toto je určené právě k vyrobě luxusních dezertů, zmrzlin…Více o PURITY VISION naleznete zde, rovněž, kde je možné bambucké máslo zakoupit: http://www.purityvision.cz/produkty/bambucke-mas
|
100 g |
cukr moučka
|
3 lžíce |
Na ozdobu | |
kakaový prášek, holandské kakao
Troubelice
|
2 lžíce |
čokoláda hořká, 70 - 85%
Troubelice
|
50 g |
bílá čokoláda
vegan bílá čokoláda ICHOC
|
50 g |
Postup přípravy
-
Nejprve jsem se pustila do přípravy piškotů, které si upečeme ideálně den předem nebo ráno. Žloutky oddělíme od bílků, z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, dáme stranou. Žloutky našleháme s cukrem, já zvolila panelu, šleháme do krémové konzistence a postupně zašleháme mouku. Nakonec velmi zlehka vmícháme bílky, pokud je budete míchat dlouho těsto bude tekuté takže zlehka a krátce.
Pokud by se vám těsto před přidáním bílků zdálo hutné, přidejte trošku vody, bohužel ne vždy máme stejnou velikost domácích vajíček.
-
Těsto si rozdělíme na dvě poloviny, ideálně je když spodní korpus bude o něco vyšší. Do dortové formy si upneme pečící papír a nalijeme část těsta, pečeme dozlatova a to samé opakujeme.
Korpusy necháme důkladně vychladnout.
korpus bez vajec – vynechat kakaový prášek- postup zde zdehttp://navlnechuti.cz/kakaove-rezy-s-kokosovym-kremem-univerzalni-korpus-vegan/
-
Připravíme si krém, který je dobré nechat 1-2 hodiny vychladit, lépe se vám s ním bude pracovat, obzvláště pokud chcete s krémem zdobit.
Předem vychlazené kokosové mléko v plechu vyšleháme bez tekutého podílu. Buď necháme 24 hodin kokosové mléko v plechu v lednici a nebo dáme na 45 minut do mrazáku, vyjmeme pouze tuhý podíl, přendáme jej do šlehací nádoby, pomačkáme lžící, přidáme moučkový cukr a šleháme naplno.
-
Když je mléko našlehané, všleháme ve vodní lázni rozpuštěné vychladlé kakaové máslo, do kterého jsme jen během chladnutí přidali bambucké máslo, rovněž hned přidáme šťávu z limetky a moučkový cukr. Hotovo takto připravený krém dáme do lednice.
Nehledejte v tom žádnou vědu, prostě našleháte kokosové mléko, zašleháte další ingredience a je hotovo, jen klást důraz na to, že kakaové máslo musí být studené.
-
Když máme krém vychlazený a korpusy vychladlé pustíme se do práce. Vezmeme si dortovou formu, do které jsme si upnuli pečící papír, vložíme upečený korpus, který polijeme silným nálevem z kávy či melty, případně přidaného rumu, já měla meltu.
Když je melta vsáklá přidáme krém a následně překryjeme dalším korpusem, pak opět korpus polijeme nálevem z kávy či melty a opět dáme krém, pak už ze zbylého krému můžeme zdobit, nakonec dort posypeme kakaovým práškem, případně můžeme dozdobit čokoládou.
-
Pokud byste chtěli dělat bochánky po celém dortu, bude zapotřebí 3 plechovek kokosového mléka.
A nyní už jen nechat vychladit.
Přeji příjemné mlsání, vážně stojí za vyzkoušení.
Makronutrienty
38%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 263 kJ | 1 773 kJ |
Kalorická hodnota | 302 kcal | 424 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
17,5 g
9,67 g |
24,5 g
13,6 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,75 SVJ | 2,45 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
24,7 g
16,9 g |
34,7 g
23,7 g |
Bílkoviny | 4,23 g | 5,94 g |
Sůl | 0,185 g | 0,26 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů