Nešetřete na pórku ani špenátu, vitamíny se hodí i v tomto nízkosacharidovém bezmasém jídle :).
Děkujeme za skvělý jarní recept Jozefu Kabátovi :)
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
batáty, sladké brambory
|
430 g |
vejce slepičí velké, l
|
4 kusy |
sůl
|
0,5 lžičky |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
Náplň | |
pórek
|
150 g |
špenát, čerstvé listy
|
100 g |
vejce slepičí velké, l
|
4 kusy |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
200 ml |
lučina
|
200 g |
sůl
|
1 špetka |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
sýr gouda
|
150 g |
Postup přípravy
-
Nahrubo nastrouhat batáty, vyšlehat vejce, trochu osolit, opepřit a smíchat dohromady. Přendat do formy 26 cm na pečící papír (lépe půjde vyklopit) a lžicí uhladit i s okraji, aby se později udržela tekutá náplň v korpusu. Korpus jsem pekl na horkovzduch 25 minut na 180 °C.
-
Nechal jsem vychladnout, otočil na talíř a sloupnul opatrně papír. Zpět překlopil, ale do dortové formy (také 26 cm) s vyšším okrajem. Na korpus pokladl nakrájený pórek na kolečka, pokrájený špenát a zalil vyšlehanou směsí z vajec, smetany, smetanového sýra, soli a pepře. Nakonec posypal nahrubo nastrouhanou goudou a pekl dalších 25 minut na 180 °C.
-
Koláč jsem nechal vychladit v pokojové teplotě přes noc. Po vychladnutí drží tvar a lépe se nakrájí. Přiložil jsem i fotodokumentaci, aby bylo vidět, že není třeba šetřit pórkem, ani špenátem.
Makronutrienty
25%
30%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 705 kJ | 3 063 kJ |
Kalorická hodnota | 168 kcal | 732 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,73 g
2,07 g |
29,2 g
8,98 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,673 SVJ | 2,92 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,4 g
10,6 g |
54,1 g
46,2 g |
Bílkoviny | 8,02 g | 34,9 g |
Sůl | 0,568 g | 2,47 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů